Nagyvilág

2012.03.30. 11:37

Vencsouban kezdi a pénzügyi reformokat Kína

  Sanghaj, 2012. március 30., péntek (MTI) - A kelet-kínai Vencsou (Wenzhou) városát választotta a kínai kormány egy átfogó pénzügyi reform kísérleti bázisaként.

 

Sanghaj, 2012. március 30., péntek (MTI) - A kelet-kínai Vencsou (Wenzhou) városát választotta a kínai kormány egy átfogó pénzügyi reform kísérleti bázisaként.

A magáncégek, valamint a kis- és közepes vállalatok megsegítésére a vezetés egy 12 pontos reformcsomaggal állt elő. Ebben a többi között az illegális kölcsönök legalizálását kísérlik meg, lehetővé téve a magántulajdonban lévő pénzügyi szolgáltatások fejlesztését. Emellett a likviditás biztosítására magánbefektetéssel falusi bankok, vidéki pénzügyi együttműködések felállítását sürgetik, illetve az állami tulajdonban lévő bankok kisvállalkozásoknak való fokozott hitelnyújtását szorgalmazzák. A magáncégeknek ezentúl jogukban áll vállalati kötvényeket kibocsátani, valamint forrásokat gyűjteni, s közvetlen offshore beruházásokat is végrehajthatnak.

A bejelentést örömmel, várakozással és némi megkönnyebbüléssel fogadták Vencsouban. A kelet-kínai város 400 ezer magántulajdonban lévő cégével az ország egyik fontos vállalkozói bázisának számít. A gazdaság lassulását és a külföldi exportpiacok gyengeségét komolyan megsínylő város ugyanakkor az elmúlt hónapokban főleg illegális kölcsöneiről és az ezeket vissza fizetni nem tudó, a menekülést választó vállalkozóiról vált híressé.

A reformok nem csupán a vencsoui vállalkozók megsegítése miatt fontosak, azok a jövőben példaként szolgálhatnak az ország többi részét illető reformok során. Emellett a bankrendszeren kívüli hitelezést illetően is fontos változások kezdete lehet, ennek tilalma ugyanis irreálisan magas kamatokkal működő árnyékbankrendszer kialakulásához vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!