Nagyvilág

2012.03.14. 07:29

Rogozin: nem kell pánikolni az amerikaiaktól

Moszkva, 2012. március 13., kedd (MTI) - Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kedden a Facebookon intette nyugalomra azokat, akik aggódni kezdtek az Uljanovszkon keresztül tervezett NATO-szállítások miatt.

Moszkva, 2012. március 13., kedd (MTI) - Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kedden a Facebookon intette nyugalomra azokat, akik aggódni kezdtek az Uljanovszkon keresztül tervezett NATO-szállítások miatt.

"A vámellenőrzés kötelező lesz. Hagyják abba a pánikolást. Már a NATO-s biotoalettektől is megijedtek" - írta a kormány januárban kinevezett tagja, aki az orosz hadiipart is felügyeli.

Dmitrij Rogozin a Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint a közösségi oldalon magyarázta el azt is, milyen célból tervezik igénye venni az amerikaiak az uljanovszki repülőteret. "Elegem van abból, hogy uljanovszki NATO-bázisról olvassak" - írta, majd így folytatja: "egy úgynevezett multimoduláris tranzitról van szó, amely az afganisztáni nemzetközi haderő számára nem katonai teherszállítmányt továbbít". Rogozin hozzátette, hogy ez kereskedelmi tranzit, amely pénzt fog hozni az orosz költségvetésnek.

"Nem gondolom, hogy a NATO toalettpapírjának Oroszországon keresztül szállítása hazaárulás lenne" - írta az orosz miniszterelnök-helyettes a Facebookon.

A Ria Novosztyi emlékeztet arra, hogy Nyikolaj Makarov hadseregtábornok, orosz vezérkari főnök február közepén kijelentette, a védelmi minisztérium nem tárgyalt az amerikai féllel az uljanovszki repülőtér bérbeadásáról.

Vlagymir Komojedov, az orosz duma védelmi bizottságának elnöke hétfőn megerősítette, hogy Uljanovszkban nem lesz amerikai bázis, azt átrakodási pontnak szánják. A nemzetközi békeerők szükségleteinek orosz területen való továbbítása Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal, az Egyesült Államokkal és Svédországgal kötött kormányközi egyezmények keretében folyik.

Emellett a NATO-Oroszország Tanács 2008-as bukaresti csúcstalálkozóján állapodtak meg az Afganisztánba továbbítandó, nem katonai célú teheráru vasúti szállításáról orosz területen keresztül. A Lisszabonban 2010-ben tartott csúcstalálkozón pedig kidolgozták a vasúti tranzitszállítások egyszerűsített rendjét.

Afganisztánban a tálibok és más fegyveres afgán csoportok ellen 130 ezer fős nemzetközi kontingens harcol, a koalíció alapját az amerikaiak képezik. A nemzetközi erők döntő többségének végleges kivonását az ázsiai országból 2014 végére tervezik.

- MTI,  Kegyes Csilla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!