Nagyvilág

2012.03.20. 17:27

Oroszország - Brutálisak a rendőrök Kazanyban

Moszkva, 2012. március 20., kedd (MTI) - Egy nap alatt újabb 28 panasz érkezett be a hatóságokhoz a kazanyi rendőrség egyik brutális tettével kapcsolatban - közölte a halállal végződő rendőri fellépést vizsgáló központi nyomozóhivatal szóvivője kedden.

Moszkva, 2012. március 20., kedd (MTI) - Egy nap alatt újabb 28 panasz érkezett be a hatóságokhoz a kazanyi rendőrség egyik brutális tettével kapcsolatban - közölte a halállal végződő rendőri fellépést vizsgáló központi nyomozóhivatal szóvivője kedden.

Az orosz belügyminisztérium március 13-án vizsgálóbizottságot küldött Kazanyba, a Tatár Köztársaság fővárosába, ahol 10-én egy 52 éves férfi belehalt sérüléseibe, amelyeket az egyik rendőrőrsön előző nap okoztak neki.

A helyi nyomozók korábban megállapították, hogy a férfit törvénytelenül hallgatták ki. A rendőrök brutálisan megkínozták és megerőszakolták.

A közfelháborodást keltő ügy vizsgálata során az is kiderült, hogy a kazanyi rendőrség számos esetben követett el jogsértést.

Vaszilij Markin, a központi nyomozóhivatal szóvivője kedden megerősítette, hogy minden egyes ügyet ki fognak vizsgálni.

Azt is elmondta, hogy a rendőrőrs két újabb munkatársát vették őrizetbe, akik a gyanúsítás szerint megkínoztak egy számítógépekkel foglalkozó fiatalembert, mert nem volt hajlandó beismerni egy neki tulajdonított rablást.

Egy másik kazanyi rendőrőrs két volt alkalmazottja ellen körözést adtak ki, mert elrejtőztek a felelősségre vonás elől. Az alkalmazottak ellen az a vád, hogy erőszakkal kényszerítettek vallomásra több embert: ütötték, árammal is sokkolták őket, és kábítószeres injekciót adtak be nekik.

Egy biztosítási ügynököt két napig tartottak a fogdában, miközben kínozták, majd úgy engedték el, hogy aláírásával úgymond hitelesítette: nincs panasza a rendőrökre. A férfi azonban látleletet vetetett fel és panaszt tett az ügyészségen, ahol azonban panaszát elutasították.

A kazanyi rendőrőrsökön történtek miatt március 15-én rendkívüli vezetőségi ülést tartottak a belügyminisztériumban. Rasid Nurgalijev, az Oroszországi Föderáció belügyminisztere "árulóknak" nevezte a brutalitással gyanúsított 5 rendőrt.

A Tatár Köztársaság belügyi vezetője szigorú megrovást kapott, az elkövetőket őrizetbe vették és elbocsátották parancsnokukkal együtt. A köztársaság elnöke elrendelte, hogy valamennyi rendőrőrsöt szereljenek fel videokamerákkal.

Az orosz legfőbb ügyészség küldöttsége ugyancsak kivizsgálja a rendőrségi brutalitás és a jogsértések miatt tett állampolgári panaszok ügyészségi kezelését.

A Memorial orosz jogvédő szervezet kedden közölte honlapján, hogy egy moszkvai rendőrőrsön március 8-a óta fogva tartanak egy fiatal dagesztáni férfit. Farid Eldarovot brutálisan megkínozták, s nemi erőszakkal fenyegették meg.

A 24 éves dagesztáni férfit Moszkva egyik külső kerületében, Himkiben azért kínozták meg, mert nem volt hajlandó információkat adni szintén kaukázusi barátjáról. Eldarov védekezésül megütötte kínzóját, mire hatóság elleni erőszakért feljelentették, és azóta is a rendőrségi fogdában tartják, ami ügyvédje szerint jogellenes.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!