Nagyvilág

2012.03.12. 15:59

Bírálta Sarkozyt a Schengenről mondottak miatt az EP szocialista frakcióvezetője

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. március 12., hétfő (MTI) - Bírálta a francia elnöknek a schengeni övezetből való esetleges kilépésről tett kijelentését Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője hétfőn Bécsben kiadott közleményében.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. március 12., hétfő (MTI) - Bírálta a francia elnöknek a schengeni övezetből való esetleges kilépésről tett kijelentését Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője hétfőn Bécsben kiadott közleményében. 

Az osztrák politikus szerint Sarkozy szavai megmutatják, "mennyire úgy érzi, hogy vesztésre áll" az elnökválasztási kampányban. Hozzátette, ennek ellenére "botrányosnak" tartja az ilyen kijelentéseket egy hivatalban lévő elnöktől kampányidőszakban.

Nicolas Sarkozy vasárnap egy franciaországi választási rendezvényen a schengeni egyezmény felülvizsgálatát sürgette, és jelezte, hogy amennyiben egy éven belül nem valósul meg a "schengeni politikai kormányzat", Franciaország felfüggesztheti az övezetben való részvételét.

"Rendkívül sajnálatos, ahogy Sarkozy újra és újra megpróbál egy nacionalista és Európa-ellenes választóközönség kedvére tenni" - vélekedett Swoboda. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa elképzelhetőnek tartja, hogy Sarkozy kijelentése reakció arra, hogy a "Merkozy-stratégia" nem talál kedvező visszhangra a francia választók körében - vélekedett Swoboda. "Egy francia elnöktől - tette hozzá - kampányidőszakban is felelősségteljes magatartás lenne elvárható, éppen európai ügyekben".

Swoboda néhány héttel korábban egy bécsi sajtóbeszélgetésen bírálta a francia elnök és Angela Merkel német kancellár szoros együttműködését európai ügyekben. Szerinte a két ország az európai intézményeken kívül keres választ a válságra, és nem egyeztet eléggé a többi tagállammal.

A hivatalban lévő francia elnök beszédében úgy vélekedett, hogy a schengeni szerződés a migrációs hullámra tekintettel, már "nem képes a helyzet súlyosságára válaszolni", ezért strukturális reformot kell végrehajtani. "Büntetni, felfüggeszteni és ki kell zárni egy nem teljesítő államot a schengeni szerződésből, ahogy az euróövezetből is egy olyan országot, amely nem teljesíti a kötelezettségeit" - követelte Sarkozy.

A köztársaságielnök-választás első fordulóját április 22-én, a másodikat pedig május 6-án tartják Franciaországban. Valamennyi felmérés a szocialista jelölt, Francois Hollande győzelmét jelzi előre a szavazatok 56-59 százalékával. Nicolas Sarkozy mintegy 41-44 százalékra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!