Nagyvilág

2012.02.28. 14:24

Kína készül a reformokra - véli a Világbank elnöke

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. február 28., kedd (MTI) - Kínának változtatnia kell, hogy a növekedése jelentette előnyök nagyobb mértékben érvényesüljenek, strukturális gazdasági és pénzügyi átalakításokra van szüksége - vélte keddi pekingi tájékoztatóján Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. február 28., kedd (MTI) - Kínának változtatnia kell, hogy a növekedése jelentette előnyök nagyobb mértékben érvényesüljenek, strukturális gazdasági és pénzügyi átalakításokra van szüksége - vélte keddi pekingi tájékoztatóján Robert Zoellick, a Világbank elnöke. 

Mindezekre az egyenlőtlenségek kiküszöbölése miatt van szükség - hangoztatta Zoellick, utalva a Kínában is sokat emlegetett modellváltásra utalt. Eszerint az exportorientált és beruházásokra összpontosító gazdasági és pénzügyi modellt, a belső keresletet és fogyasztást ösztönző fejlődési útnak kellene felváltania. Mint maga is megjegyezte: a 12. kínai ötéves terv feltételezi ezt a folyamatot.

A világgazdaság helyzetét tekintve irreális elképzelés lenne azt feltételezni, hogy Kína a jövőben is oly mértékben fenntarthatja függőségét az exporttól, mint tette ezt - sikeresen - eddig - jelentette ki a Világbank elnöke.

"A verseny nagyobb hatékonysággal jár, hozzájárul a termelékenységhez, ami magasabb béreket eredményez" - húzta alá, s külön is kiemelte, hogy a szolgáltatási ágazatban olyan reformokra van szükség, amelyek eredményeképpen megszűnnek egyes monopolisztikus és oligopolisztikus, vagyis néhány nagyobb vállalat által uralt piaci pozíciók.

Zoellick természetesnek tartotta, hogy a jelenlegi struktúrában érdekelt vállaltok ellenállnak majd, s megjegyezte, hogy így van ez az Egyesült Államokban, Európában, vagy például Japánban is.

A kínai vezetőkkel folytatott megbeszéléseire utalva megjegyezte, partnerei tisztában voltak a reform szükségességével és annak kockázataival. Ennek ellenére ő maga nem számít azonnali átfogó reformra, sokkal inkább a kínai hagyományok szerinti folyamatos, kísérletekkel igazolt változtatásokra.

Robert Zoellick a Világbank és a kínai kormány kutatóközpontja által készített, China 2030 címmel kiadott jelentés megjelenése alkalmából érkezett Pekingbe, s keddi sajtóértekezletét egy incidens is megzavarta.

Egy férfi, aki magát független kutatónak nevezte, egy rövid nyilatkozatot adott át a Világbank elnökének, majd kiabálni kezdett: "a Világbank jelentése semmi hasznot nem hoz a kínai embereknek, sérti a kínaiak érdekeit. Mi nem akarunk az Egyesült Államokra hasonlítani és nem akarjuk a bankjainkat privatizálni. A Wall Street-i bankárok hazugok és élősködők! Kárt okoztak az Egyesült Államoknak és most Kínának akarnak ártani" - kiabálta.

Zoellick közvetlenül reagált az idővel kivezetett ismeretlen szavaira. Mint mondta, ez is példa arra, hogy a jelentés érdekes vitát váltott ki Kínában, s ez magától értetődő egy jó kutatási jelentés esetén. Megjegyezte, hasonló eseményekben nem egyszer volt már része, kérni fogja az illetőtől kapott szöveg fordítását, s más véleményekkel együtt fogják kezelni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!