Nagyvilág

2012.02.01. 14:20

A londoni tőzsde felrobbantását tervezte négy brit terroristajelölt

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. február 1., szerda (MTI) - A Londoni Értéktőzsde, az amerikai nagykövetség, illetve a londoni polgármester és más közéleti személyiségek ellen tervezett pokolgépes merényleteket négy brit terroristajelölt.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. február 1., szerda (MTI) - A Londoni Értéktőzsde, az amerikai nagykövetség, illetve a londoni polgármester és más közéleti személyiségek ellen tervezett pokolgépes merényleteket négy brit terroristajelölt.

 

Mohammed Chowdhury, Shah Rahman, Gurukanth Desai és Abdul Miah a londoni Woolwich kerület koronabíróságán szerdán bűnösnek vallotta magát "terrorcselekmények előkészítésére irányuló tevékenységben".

A londoni, illetve cardiffi illetőségű vádlottakat még 2010 decemberében vették őrizetbe, miután a biztonsági szolgálatok tudomására jutott, hogy a csoport levélbombákat akart küldeni öt különböző címre. Emellett az indiai Mumbaiban 2008-ban elkövetett súlyos terrortámadáshoz hasonló merényletsorozatot tervezett Londonban 2010 karácsonya előtt.

Egyikük lakásán a hatóságok kézzel írott "célpontlistát" találtak. Ezen a londoni tőzsde mellett szerepelt az Egyesült Államok londoni nagykövetsége, Boris Johnson londoni polgármester, valamint két rabbi neve és lakcíme.

A szerdai vádbeszédben az ügyész feltárta, hogy a négy vádlott összeesküvését a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának beépített emberei derítették fel.

A vád szerint valószínűsíthető, hogy a kiszemelt célpontok között szerepelt a parlament londoni épületegyüttese, a Temze partján működő, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye, valamint a parlament közvetlen közelében emelkedő ősi koronázó templom, a Westminster apátság is - ahol tavaly Vilmos herceg, a brit trón várományosa tartotta esküvőjét -, mivel a Scotland Yard ügynökei látták, amint a vádlottak ezeket az építményeket is szemrevételezik.

A perben - amellyel kapcsolatban szerdáig hírzárlat volt érvényben - öt másik, meg nem nevezett személy is bűnösnek vallotta magát terrorcselekmények előkészítésében.

A csoportot - amelynek mindegyik tagja brit állampolgár - a vád szerint Anvar al-Avlakinak, az amerikai születésű fanatikus hitszónoknak a prédikációi inspirálták az összeesküvésre. Avlaki, aki Jemenben élt, tavaly szeptemberben egy amerikai légicsapásban meghalt.

Az ügyben jövő héten várható ítélet, de a perben eljáró bíró már szerdai összegzésében utalt arra, hogy a csoport vezetője, Mohammed Chowdhury 18 és fél év börtönre számíthat Ebbe beleszámítják a vizsgálati fogságban töltött több mint egy évet, és a büntetés felének letöltése után a hatóságok mérlegelhetik a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!