Nagyvilág

2011.12.12. 15:15

Megvont állampolgárság - Hat szlovákiai magyart idézett be eddig a szlovák rendőrség állampolgársági ügyben

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Hat, magyar állampolgárságot felvett szlovákiai magyart idézett be eddig a szlovák rendőrség, hogy adja le szlovák személyes okmányait - írja a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál hétfőn.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Hat, magyar állampolgárságot felvett szlovákiai magyart idézett be eddig a szlovák rendőrség, hogy adja le szlovák személyes okmányait - írja a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál hétfőn.

 

A portál szerint ketten rimaszombatiak (Tamás Ilona és Tamás Anikó), hárman lévaiak (Gubík László, Dolník Erzsébet, Kassai Gyula), míg egy révkomáromi (Boldoghy Olivér).

"Hosszú hónapok teltek el, míg ezen felvidéki polgárokat a rendőrség beidézte, s felszólította, hogy adják le irataikat. Nevezettek ezt egyelőre megtagadják, a levélben foglaltak szerint emiatt 33 eurós büntetést kaphatnak. Természetesen eljárás még senki ellen nem indult, s nem is dőltek be törvényellenes beidézésnek" - írja a felvidek.ma.

"Tovább folyik a küzdelem" - szögezi le a hírportál, majd emlékeztet: a parlamenti képviselők egy csoportja felszólította az alkotmánybíróságot, hogy mielőbb vizsgálja felül az alkotmányellenesnek vélt módosított állampolgársági törvényt; ugyanakkor a szlovákiai magyar civil szervezetek folytatják az aláírásgyűjtést a kettős állampolgárság újbóli lehetővé tételéért és a zaklatott személyek kárpótlásáért. Boldoghy Olivér, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője, nemrégiben azt mondta az MTI tudósítójának, hogy eddig már több mint 10 ezer ember írta alá a petíciót.

"Az, hogy a hivatalok egy idő után reagálnak erre, az bizonyos értelemben véve logikus, hiszen megvan a maguk ügyrendje, mely szerint el kell járniuk. Az azonban, hogy éppen most teszik ezt, véleményem szerint nem mentes politikai összefüggésektől. Alighanem összefüggésben van a közelgő választásokkal" – vélekedett Öllös László politológus a Bumm.sk hírportálnak nyilatkozva.

Megjegyezte: Nem volt még olyan parlamenti választás Szlovákiában, ahol ne került volna terítékre valamilyen módon a magyar kérdés, és nem próbáltak volna meg valahogy hatást gyakorolni ezzel a szlovák-magyar kapcsolatokra, a magyar közvéleményre, és adott esetben a szlovák közvélemény egy részére is.

A politológus úgy látja, hogy ennek a témának a szellőztetése riadalom okozása céljából is történhet a magyar közvélemény körében. "Úgy gondolják, hogy ettől majd megriad a magyar közvélemény, és ijedtebben megy szavazni – vagy végképp nem megy. Nem szabad megriadni: ezzel nemhogy akadályoznánk az ilyesmit, csak azt bizonyítanánk, hogy eredményes, és legközelebb is csinálni fogják" - jelentette ki Öllös.

Kifejtette: a legutóbb kormányzati időszak alatt lényegében véve alig került elő keményebb probléma a szlovák-magyar viszonnyal kapcsolatban. "Lényegében nagy hallgatás folyt felőle" - jegyezte meg, s hozzátette: ennek egyik következménye az, hogy az ország kulturális jellege a magyarokhoz fűződő viszonyában lényegében nem változott. "Változást csak az értékrend megváltoztatásával lehet elérni, de ahhoz nyilvánosan beszélni kell róla" – hangsúlyozta.

A szlovák sajtó hallgatását a megvont állampolgárságok ügyében a téma ellentmondásosságával magyarázza.

"A sajtó látta, hogy erősen ellentmondásos a dolog. A határon túli szlovákok közül szinte már mindenki megkapta a szlovák állampolgárságot, aki csak akarta. Ráadásul kampányolnak is körükben a szlovák politikusok a parlamenti választások előtt. Eközben ugyanilyen érvekkel megpróbálják elvenni a magyar állampolgárságot felvevőktől a szlovák állampolgárságot. Az ellentmondás meglehetősen kiáltó, így aztán elsősorban hallgatni próbálnak róla" – magyarázta Öllös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!