Nagyvilág

2011.11.16. 12:03

Ukrajnában nem, de külföldön elismerik a beregszászi főiskola tanárának munkáját

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2011. november 16., szerda (MTI) – A beregszászi II.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2011. november 16., szerda (MTI) – A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik magyar nemzetiségű tanára az ukrán nyelvet népszerűsíti Budapesten, Bécsben és New Yorkban, Ukrajnában azonban nem ismerik el külföldön szerzett doktori fokozatát – írta legutóbbi számában a Munkácson kiadott Sztarij Zamok című megyei ukrán hetilap.

 

Az újság egész oldalas írásban mutatta be Bárány Erzsébetet, a beregszászi főiskola bölcsészettudományi tanszékének oktatóját, emlékeztetve, hogy nem általánosan érvényes az a sztereotípia, amely szerint a Beregszászban és környékén élő magyarok nem beszélnek ukránul. A riport alanya ugyanis nem csak ismeri az ukrán nyelvet, hanem évek óta magas szinten oktatja és kutatja, doktori fokozatát a budapesti ELTE-n szerezte szlavisztikából – olvasható a hetilapban.

A kutatással is foglalkozó oktató vizsgálati témáját az ukrán nyelv magyar jövevényszavai képezik. Eddig elért tudományos eredményeiről számos tanulmányt, kötet jelentetett meg, emellett tudományos előadásokat tartott szerte a világban, Budapesttől Lublinon, Prágán és Moszkván át egészen New Yorkig, miközben egy ukrajnai felsőoktatási intézményben, a beregszászi főiskolán és Magyarországon, a nyíregyházi főiskolán egyaránt ukrán nyelvészetet oktat. A hetilap ezzel kapcsolatban megírta, hogy ennek ellenére Bárány Erzsébet Magyarország vezető egyetemén kiállított, nemzetközileg jegyzett PhD-fokozatát Ukrajnában nem ismerik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!