Nagyvilág

2011.10.23. 17:58

Dolník Erzsébet kapta idén a Pro Probitate - Helytállásért díjat

Pozsony, 2011. október 23., vasárnap (MTI) - Dolník Erzsébet lévai pedagógus kapta idén a Pro Probitate - Helytállásért díjat, amelyet a szlovák parlament magyar képviselői alapítottak a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére.

Pozsony, 2011. október 23., vasárnap (MTI) - Dolník Erzsébet lévai pedagógus kapta idén a Pro Probitate - Helytállásért díjat, amelyet a szlovák parlament magyar képviselői alapítottak a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére.

A kitüntetett minden évben Nagy János szobrász kisplasztikáját kapja emlékül. A parlamenti képviselők ezzel az 1994-ben létrehozott díjjal szlovákiai magyarok egy jelentős személyiségének vagy szervezetének magatartását, közösségi helytállását jutalmazzák.

Dolník Erzsébet az idén felvette a magyar állampolgárságot, s ezt a tettét nyilvánosan is vállalta. A kitüntetést "a felvidéki magyar közösség érdekében végzett több évtizedes példaértékű közéleti tevékenységéért" kapta.

Miután a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) jelenleg nincsenek képviselői a szlovák parlamentben, a díjat a párt európai parlamenti képviselői, Bauer Edit és Mészáros Alajos adták át vasárnap délután a révkomáromi Tiszti Pavilonban megtartott ünnepségen.

- A lévai pedagógus magyarságunkért folyó tevékenysége már a rendszerváltozás előtt felkeltette a titkosrendőrség figyelmét. Óvodáink, iskoláink sanyarú helyzetéről már 1988-ban nyíltan beszélt a Magyar Televízió Panoráma c. műsorában. A szocialista hatalom arra akarta rávenni, vonja vissza nyilatkozatát, ám ő nem volt hajlandó erre. A kommunista rendszer megdöntése után az Együttélés politikai mozgalom aktív tagja lett, később oktatási alelnöke. Politikai tevékenységét az 1998-as pártegyesítéskor alakult Magyar Koalíció Pártjában is folytatta. 1998-2006 között parlamenti képviselő volt, öröm volt mellette dolgozni - méltatta a kitüntetett tevékenységét Bauer Edit.

Berényi József, az MKP elnöke ünnepi beszédében párhuzamot vont az 1956-os hősök és a mai kor között. Úgy vélte: A helytállásra ma is szükség van, itt a Felvidéken is, mert helyettünk mások akarják megmondani, hogy szülőföldünkön hogyan legyünk jó magyarok.

"Nekünk kell megfogalmaznunk, hogy mire van szükségünk a megmaradásunkhoz" - mondta Berényi, mert szerinte 22 évvel a rendszerváltozás után is asszimiláció fenyegeti a szlovákiai magyarokat. Hozzátette: A Pro Probitate díj eddigi kitüntetettjei olyanok - és a mai kitüntetettünk is olyan - akik képesek voltak a jövőért cselekedni, akikben a szabadságérzet mély gyökeret vert. Az ő személyiségük is garancia arra, hogy harcunk előbb-utóbb, de sikeres lesz. 

A díjátadó ünnepség után a hagyományok szerint a résztvevők megkoszorúzták Széchenyi István komáromi mellszobrát.

Tavaly Dobos László neves szlovákiai magyar író és közéleti személyiség kapta ezt a kitüntetést.

Esterházy János (1901-1957) a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején következetesen küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. A világháború idején a szlovák parlament egyetlen magyar képviselőjeként egyedül szavazott az akkori fasiszta szlovák állam zsidótörvényei ellen. 1957-ben, a morvaországi Mírovban halt meg. Hamvainak urnája a prágai Motol temető közös sírjában nyugszik.

- MTI, Kokes János -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!