Nagyvilág

2011.09.28. 11:42

Temerini incidens: őrizetbe vettek két kiskorú magyar fiút

Belgrád, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - Két kiskorú magyar fiút vett őrizetbe a temerini rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még hétfőn megvertek egy 16 éves boldogasszonyfalvai szerb középiskolást.

Belgrád, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - Két kiskorú magyar fiút vett őrizetbe a temerini rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még hétfőn megvertek egy 16 éves boldogasszonyfalvai szerb középiskolást.

 

A hírt az újvidéki rendőrség közleményben jelentette be, amelyben nem tért ki az incidens résztvevőinek nemzetiségére, azonban hangsúlyozta: feltételezhető, hogy a támadás "etnikai indíttatású volt".

"A megvert fiúnak eltörött az orra és az egyik ujja, a kórházi ellátás után hazaengedték. A rendőrség szerint feltételezhető, hogy az incidens etnikai indíttatású volt" - olvasható a VajdaságMa délvidéki hírportálon.

Az újvidéki Magyar Szó honlapján arról számolt be, hogy Temerinben "vasárnap éjjel egy magyar fiatalt, hétfőn pedig egy szerb középiskolást vertek meg". "Temerinben kedden őrizetbe vettek két 1995-ös születésű személyt annak alapos gyanújával, hogy hétfő délután megverték Bojan O.-t a temerini közgazdasági iskola melletti parkban" - írta a délvidéki lap.

Bojan Pajtic vajdasági kormányfő és Muskinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman - akik az elmúlt napok történései miatt kedden Temerinbe látogattak - azzal a kéréssel fordultak az illetékes szervekhez, hogy sürgősen találják meg és büntessék meg az utóbbi időben a településen történt incidensek elkövetőit. „Az ilyen jellegű erőszak Vajdaság multietnikai jellege és az itteni polgárok békés egymás mellett élése elleni támadás” - hangsúlyozta a vajdasági kormányfő. Szerinte szükség van az állami szervek, az iskola, a rendőrség és a szociális védelmi központ összehangolt akciójára, és "kiskorúakról lévén szó, ezeknek a gyerekeknek a szüleivel is el kellene beszélgetni".

Muskinja Heinrich Anikó ombudsman annak a véleményének adott hangot, hogy közvetítők bevonásával kell kibékíteni az incidensben részt vevő feleket.

Az Újvidékhez közeli Temerinben gyakoriak az incidensek. A fenti esetet megelőzően, szeptember 25-én, vasárnap éjjel Temerin központjában egy magyar fiatalembert ért támadás. "A támadók egyike, az arra elhaladó K. Norberttól szerbül megkérdezte, hogy magyar-e, s miután ő erre igennel válaszolt, arcul ütötte. A megtámadott futásnak eredt, mire egy másik támadó üvegpalackot vágott utána. Az elkövetőket - értesülések szerint mindketten bácsszőregiek - a rendőrség előállította, és bűnvádi feljelentést tett ellenük" - írja a délvidéki hírportál.

"Temerinben gyakoriak a magyar fiatalok elleni incidensek"

A helybéliek szerint a sértettek számos esetben nem is tesznek feljelentést. Szeptember 11-kén is történt egy incidens magyar és szerb fiatalok között, amellyel kapcsolatban az egyik magyar fiatal elmondta, hogy "Temerinben gyakoriak a magyar fiatalok elleni incidensek, és a verekedők csoportokba verődve járják az utcákat".

Gusztony András temerini községi vezető a történtek kapcsánt azt hangsúlyozta, hogy "teljesen felesleges arról beszélni, hogy ki ütött először, ki vágott vissza, és ki kapott több verést. A helyzet tarthatatlan" - idézte az elöljárót honlapján a Magyar Szó. Gusztony hozzátette, hogy "roppant összetett problémáról van szó, hiszen Temerinben például külön szerb, illetve magyar iskolába járnak a diákok. Amikor megérkezett a 6000 menekült, akkor a szerb diákok elhelyezését nem tudták máshogyan megoldani, mint hogy az akkori vegyes iskolából az összes magyar tagozatot áttették a magyar iskolába". A községi vezető kérte a rendőrséget, "vizsgálják ki azt is, hogy áll-e valaki ezeknek a történéseknek a hátterében".

Az újvidéki Magyar Szó szerint a további összetűzések megelőzésére a rendőrség megerősítette a járőrözést Temerin utcáin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!