Nagyvilág

2011.09.08. 13:15

Jaroszlavl-katasztrófa: Nem bírt felszállni a hokisokat szállító repülőgép

A jaroszlavli repülésirányítás tisztje szerint a Lokomotív jégkorongcsapatot szállító Jak-42-es túlfutott a kifutópályán, majd néhány tucat méter magasságból zuhant a Volgába – adta hírül csütörtökön a Life News.

A jaroszlavli repülésirányítás tisztje szerint a Lokomotív jégkorongcsapatot szállító Jak-42-es túlfutott a kifutópályán, majd néhány tucat méter magasságból zuhant a Volgába – adta hírül csütörtökön a Life News.

 Arij Novik, a Minszkbe induló repülőgép felszállását irányító diszpécser elmondása szerint a gép már a kifutón furcsán viselkedett. Túlságosan lomhának tűnt, és még akkor sem emelkedett el a betontól, amikor már túlfutott a felszállás végső határát jelző vonalon. A Jak-42-es ezt követően legördült a kifutópályáról, és már a füves réten haladt, amikor – nagy porfelhőt kavarva – sikerült végre elrugaszkodnia a földtől.

A repülésirányítási központ ezután várta, hogy a pilóták bejelentkezzenek, amikor elérik a 200 méteres magasságot, ám ez elmaradt, és a gép eltűnt a radarokról.

Szemtanúk beszámolói szerint a repülőgép alig 20-30 méterre tudott csak felemelkedni, amikor váratlanul a bal oldalára dőlt, és a folyó partjának ütközve a Volgába csapódott (Oroszország legnagyobb európai folyója Jaroszlavl térségében ered). Néhányan azt is látni vélték, hogy felszállás közben a Jak-42-es nekiütközött egy rádióantenna árbocának, de ezt az információt még nem erősítették meg.

A diszpécser azt mondja, egyelőre senki nem tudja, hogy a repülőgép miért nem volt képes idejében elérni a szükséges sebességet, és felszállni. Lehet, hogy valamilyen üzemzavar lépett fel, de az sem kizárt, hogy túl volt terhelve. Erre a kérdésre csak a szakértői vizsgálat szolgálhat majd kielégítő válasszal.

 Mint ismeretes, a jaroszlavl repülőtér közelében bekövetkezett szerencsétlenség következtében a helyi jégkorong-csapatot és kísérőit szállító Jak-42-es személyszállító repülőgép 36 utasa és 8 fős személyzete közül mindössze ketten éték túl a zuhanást: az egyik játékos, aki testfelületének 70 százalékán szenvedett égési sérüléseket, illetve a gép fedélzeti mérnöke, aki koponysérülést és combcsont-törést szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!