Nagyvilág

2011.09.20. 17:05

Ismét elutasította Ankara európai uniós csatlakozását a német kancellár

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Ismét elutasította Törökország tervezett európai uniós csatlakozását a német kancellár.

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Ismét elutasította Törökország tervezett európai uniós csatlakozását a német kancellár.

 

Angela Merkel kedden találkozott a Berlinbe látogató Abdullah Gül török államfővel, és megismételte azt a korábbi álláspontját, amely szerint a teljes jogú tagság helyett Németország egyfajta stratégiai partnerséget ajánl Ankarának.

Értesülések szerint a német kancellár hangoztatta: Törökország rendkívül fontos partner, és az Európai Uniónak meg kell találnia a megfelelő módot, illetve eszközöket, hogy minél szorosabb kapcsolatokat építsen Ankarával.

A török államfő ugyanakkor megerősítette, hogy országa változatlanul teljes jogú uniós tagságra törekszik, és a felkínált megkülönböztetett partneri viszonyt elutasítja.

Gül már előző nap a német kollégájával, Christian Wulf államelnökkel tartott találkozón kijelentette, hogy a teljes jogú csatlakozást országa stratégiai célkitűzésnek tekinti, és attól nem hagyja magát eltéríteni. Egyidejűleg hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökország esélyt kapjon a megfeneklett csatlakozási tárgyalások lezárására. Újságírók előtt pedig közvetve azt a nézetet fogalmazta meg, hogy a "gyenge" Európai Unió csakis nyerne az "erős" Törökország tagságával.

A török államfő látogatását előző este bombariadó zavarta meg a berlini Humboldt egyetemen, ahol Gül előadást készült tartani. A hatóságok előbb lefújták a rendezvényt, értesülések szerint azonban az elnök azzal fenyegetőzött: ha a tervezett előadást nem tarthatja meg, azonnal megszakítja látogatását. Ezt követően a rendezvényre mégis sor kerülhetett, egy másik teremben.

Abdullah Gült kedden Németországban érte a délelőtti ankarai, halálos áldozatokat is követelő pokolgépes merénylet híre. Az államfő nyilatkozatában elítélte a terrort, és a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) vádolta a merénylet elkövetésével.

Hétfő este Berlinben élő kurdok tüntettek a török kormány ellen, és követelték a PKK bebörtönzött vezetőjének, Abdullah Öcalannak a szabadon bocsátását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!