Nagyvilág

2011.08.09. 21:32

Brit zavargások - Más nagyvárosokra is átterjedtek a londoni zavargások

London  (MTI) - Keddre virradóra több brit nagyvárosban is zavargások voltak, s Londonban immár harmadik éjszaka folytatódott a randalírozás, amelynek résztvevői közül mostanra összesen 450 embert vettek őrizetbe.

London  (MTI) - Keddre virradóra több brit nagyvárosban is zavargások voltak, s Londonban immár harmadik éjszaka folytatódott a randalírozás, amelynek résztvevői közül mostanra összesen 450 embert vettek őrizetbe.

London  (MTI) - Jogi szakértők szerint a rendőrség felhasználhatja munkájához a randalírozók mobiltelefonjaiból nyert adatokat.

A nyomozók így láthatnák az SMS-eket és bemérhetnék a telefon helyzetét is. Azonban nem juthatnának hozzá minden adathoz, mert azok egy részét a telefontársaságok a jogi előírások miatt visszatartják.

A jogszabályok szerint a rendőröknek először azonosítaniuk kell a telefonok tulajdonosait, mielőtt lekérnék a zavargások helyszínéről származó adatokat. A randalírozók azonosítását valószínűleg főként videók és fényképek segítségével végzik. Tovább >>>


London  (MTI) - Nincs bizonyíték arra, hogy az a tottenhami férfi nyitott volna tüzet először, akinek a múlt csütörtöki halála miatti tüntetés vált a londoni zavargások kiindulópontjává - derült ki egy londoni vizsgálat kedden ismertetett adataiból.

A rendőrökre tett panaszokat kivizsgáló független bizottság megállapította: a 29 éves Mark Daggant a mellkasát ért egyetlen lövés ölte meg. “Nincs bizonyíték arra, hogy a helyszínen talált kézifegyvert elsütötték volna” – ismertették a vizsgálat eredményét. A helyszínelők szerint nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a Daggan közelében talált fegyvert használták-e, az ügyben további vizsgálatokat folytatnak. A cikk folytatása >>>

 


18.21: Brit zavargások – Külügyi szakértő szerint a brit kormánykoalíció is veszélybe kerülhetBudapest (MTI) - A brit kormánykoalíciót is veszélybe sodorhatja, ha David Cameron miniszterelnök nem reagál kellő határozottsággal a zavargásokra - mondta kedden az MTI-nek Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) tudományos főmunkatársa, aki szerint a megszorító intézkedéseket elszenvedő lecsúszott társadalmi rétegek spontán tiltakozó akcióiról lehet beszélni. A cikk folytatása >>>

 


London (MTI) - Megbüntetik a felelősöket, "megbánják" majd, amit tettek - ígérte Boris Johnson londoni polgármester kedden, amikor a zavargások sújtotta egyik városrészbe látogatott el. A polgármester nyári szabadságát megszakítva érkezett vissza a fővárosba, ahol Clapham Junction városrészben helyiekkel találkozott. A cikk folytatása >>>

 


London - A londoni rendőrség figyelmeztette a közvéleményt, a zavargások megfékezéséhez akár gumilövedéket is bevethetnek a rend őrei. A cikk folytatása >>>

 


London - Online szerveződnek a vandálok után takarító önkéntesek, lakástulajdonosok és lakók, szeretnék eltüntetni az erőszak pusztítását. Végre valami haszna is van az internetes közösségi hálózatoknak, a londoni zavargások után takarítani igyekvők a Facebook-on és a Twitteren szerveződnek. Igyekeznek jobb arcukat is megmutatni a brit főváros lakói, akik az egyik legjobban megrongált területen, a Clapham Junction-nél gyülekeztek.

 


Budapest (MTI) - Az MTI azzal kapcsolatban keresett meg egy kriminálpszichológust és egy városkutatót, hogy szombaton zavargások törtek ki Londonban. A rendbontás az észak-londoni Tottenham városrészben kezdődött egy 29 éves helyi férfi halála miatt, az áldozat lövöldözésben halt meg. Hétfőn több londoni kerületre is átterjedtek a gyújtogatással, fosztogatással kísért randalírozások, és zavargás volt Birminghamben, Liverpoolban, Nottinghamben és Bristolban is. Kedden belehalt a zavargások során elszenvedett lőtt sebesülésébe egy 26 éves férfi – közölte a rendőrség. A cikk folytatása >>>

 


Croydon (MTI) - Londonban belehalt a zavargások során elszenvedett lőtt sebesülésébe egy 26 éves férfi kedden - közölte a rendőrség. Az illetőre Croydon déli városrészben bukkantak rá hétfő este, helyi idő szerint negyed tízkor egy gépkocsiban. Kórházba szállították, de az orvosok nem tudták megmenteni. A BBC szerint ő az első halálos áldozata a Nagy-Britanniában dúló zavargásoknak. Nevét nem közölték. A cikk folytatása >>>

 


Budapest  (MTI) - Fokozott elővigyázatosságra és a kellő óvatosság betartására hívta fel a Külügyminisztérium kedden azokat a magyar állampolgárokat, akik a megromlott közbiztonsági helyzetű angliai városokban tartózkodnak vagy oda utaznak. A zavargásoknak már halálos áldozata is van.

A tárca felhívta a figyelmet: az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban és más nagyvárosokban, így Birminghamben, Liverpoolban, Bristolban és Nottinghamben az elmúlt napokban kirobbant, és egyre kiterjedtebbé váló utcai zavargások, fosztogatások fokozott biztonsági kockázatot jelentenek. A cikk folytatása >>>

 


Nincs mentség az egyre kiterjedtebb zavargásokra - vélték egybehangzóan a kedden megjelent brit lapok, amelyek közül egyesek az internetes közösségi oldalak szerepére hívták fel a figyelmet, míg mások a rendőrség határozottabb fellépését sürgették.

 A Financial Times azt írja, hogy a csütörtökön lövöldözésben életét vesztett férfi halála miatti békés tüntetés és a fosztogatás nem kapcsolható össze. “Az üzletek kifosztása Ealingben nem egy Tottenhamben megölt férfi halála miatt érzett fájdalom kifejezése, hanem lopás” – emelik ki. A cikk szerint azzal lehetne elejét venni a zavargásoknak, ha olyan jövőképet adnának a fiataloknak, amely túl jó ahhoz, hogy megérje kockára tenni. A megoldás kulcsa az oktatás lehet: nagyobb hangsúlyt kell helyezni a hátrányos helyzetben lévő diákokra – hangoztatja a Financial Times, hozzátéve: e nélkül “még a legerősebb rendőrség sem lesz képes végleg kioltani a tüzeket”.  Folytatás >>>

 


A lázongók megállítják, megfenyítik és levetkőztetik a brit járókelőket. Ruhájukat nem adják vissza, azzal együtt szaladnak el – írja a brit Daily Mail hírportál.

Így járt az a nő is, akiről a Twitteren posztoltak ki egy képet, ahogyan megalázó helyzetben, teljesen meztelenül áll és éppen egy rendőrrel beszél – vélhetően  személyleírást ad közvetlenül a támadás után – a nyílt utcán. Ő azt mondta: egy csapat rendbontó fegyvernek látszó tárgyal kényszerítette, hogy csupaszra vetkőzzön. A cikk folytatása, képek és videó >>>

 


London  (MTI) - Rendkívüli ülést tart a brit parlament csütörtökön az elmúlt napok zavargásai miatt - jelentette be David Cameron miniszterelnök, s megígérte: minden szükséges lépést megtesznek, hogy helyreálljon a rend az utcákon.

 A nyári szabadságát megszakító miniszterelnök, aki kedd reggel a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel egyeztetett, sajtónyilatkozatában elmondta: a múlt éjjel 6 ezer rendőr volt London utcáin, ezen az estén pedig 16 ezren lesznek, miután vidékről erősítés érkezik a fővárosba. A cikk folytatása >>>


Nem tudják megfékezni az erőszak orgiát

London  (MTI) - Keddre virradóra több brit nagyvárosban is zavargások voltak, s Londonban immár harmadik éjszaka folytatódott a randalírozás, amelynek résztvevői közül mostanra összesen 450 embert vettek őrizetbe.

David Cameron kormányfő a fejlemények miatt megszakította olaszországi nyaralását és visszatért Londonba, ahol délelőtt egyeztet a teendőkről Theresa May belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel. A zavargások Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra terjedtek át.

Birminghamben száz embert vettek őrizetbe, miután a randalírozók üzleteket fosztogattak és kirakatokat törtek be. A város egyik rendőrőrse is lángokba borult az éjjel. Liverpoolban kétszáz, maszkot viselő fiatal dobálta üvegekkel és kukákkal a rohamrendőröket, míg Bristolban mintegy 150-en randalíroztak. Nottinghamben megtámadták a rendőrőrsöt, és autógumikat égettek az utcán. Manchesterből megrongált autókról érkeztek hírek.

A brit főváros utcáira vezényelt rendőrök számát vidékről átvezényelt erősítéssel 1700 fővel emelték meg múlt éjjel a zavargások megfékezésére, az üzletek fosztogatása azonban így is folytatódott, és újabb épületek égtek le.

A belügyminiszter közölte: az elmúlt három napban történtek miatt 450 embert vettek őrizetbe, s közülük eddig 69 ellen emeltek vádat. Három embert gyilkossági kísérlet miatt tartóztattak le, miután egy rendőr megsebesült az északnyugat-londoni Brent városrész közelében, miközben a fosztogatókat igyekezett megfékezni.

Erőszak, lopás, fosztogatás, zavargások

Theresa May reggel a BBC-nek úgy nyilatkozott, "az erőszak és zavargás hosszú évek óta legszörnyűbb jeleneteit láttuk, és ez az erőszak, a bűnözés ilyen szintje, ez a fosztogatás, lopás teljességgel elfogadhatatlan. Megbirkózunk vele" - jelentette ki, hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez a helyiek támogatása is szükséges.

"Ha bárki ismer olyat, aki kinn volt az utcákon múlt éjjel, és részt vett ezekben az eseményekben, értesítenie kell a rendőrséget" - mondta.

Christine Jones londoni rendőrparancsnok közölte: "Az erőszak, amelyet láttunk, egyszerűen elfogadhatatlan. A rendőrség garantálja, hogy a felelősök szembesülnek tetteik következményeivel, és őrizetbe kerülnek."

A rendőrség kérésére elhalasztották a kedden esedékes londoni labdarúgó mérkőzéseket, amelyeket Charltonban és West Hamben tartottak volna.

Időközben minden londoni metróállomást, amelyet a zavargások miatt korábban lezártak, újra megnyitottak.


London riots / UK riots: verified areas nagyobb térképen való megjelenítése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!