Nagyvilág

2011.08.11. 17:57

Brit zavargások - Cameron a rend helyreállítását ígéri a parlamentben

London (MTI) - David Cameron brit miniszterelnök szerint a kormány elsődleges kötelessége a rend helyreállítása az utcákon, és ezért minden szükséges lépést meg is tesznek.

London (MTI) - David Cameron brit miniszterelnök szerint a kormány elsődleges kötelessége a rend helyreállítása az utcákon, és ezért minden szükséges lépést meg is tesznek.David Cameron a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén közölte, hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha szükséges, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen. A kormányfő elmondta: eddig több mint 1200 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban Angliában. Folytatódnak az őrizetbe vételek - ígérte a miniszterelnök, hozzátéve: a felelősök nem bújhatnak el a törvény elől, a bíróságok továbbra is éjjel-nappal működnek, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében.

Bizonyítékok vannak arra, hogy bandák állnak a fosztogatások mögött - közölte. Megjegyezte: elképzelhető, hogy a bandák vezetői a rendőrök elleni támadásokban is együttműködtek. A miniszterelnök egy a bostonihoz hasonló terv kidolgozását sürgette a megfékezésükre. Cameron elismerte: a rendbontás első napjaiban "túl kevés" rendőr volt szolgálatban, és az általuk alkalmazott taktika nem volt hatékony. Az egyszerre több helyen folyó fosztogatások újfajta kihívás elé állították a rendőrséget - vélte. A tűzoltókat ugyanakkor dicsérettel illette, mondván "professzionálisan" látták el feladataikat. A miniszterelnök elmondta: a hadsereg bevetése csak legvégső esetben kerülhet szóba.

Mint mondta, a zavargások okozta károk a 200 millió fontot is elérhetik. A kormány 10 millió fontot fordít az érintett városrészek helyreállítására, a kárt szenvedett vállalkozásoknak pedig hosszabb határidőt szabnak az adók befizetésére. A kormányfő kifejtette: ki kellene lakoltatni azokat a szociális lakásokból, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

Az országot sokkolták a történtek, a zavargásokra nincs mentség - hangoztatta. Arra is kitért, hogy a múlt csütörtökön lelőtt Mark Daggan halálának ügyében felmerülő kérdéseket alaposan ki kell vizsgálni. A tottenhami férfi halála miatti szombati tüntetés fajult később rendbontássá és fosztogatássá. Cameron közölte: a fosztogatások mögött nincs semmilyen politikai jelszó, ez egyszerűen lopás. David Lammy tottenhami képviselő meghívására ígéretet tett arra, hogy maga is ellátogat a városrészbe. Cameron úgy fogalmazott, megvizsgálják a közösségi weboldalak zavargásokkal összefüggésbe hozható tartalmait.

Egy évvel az olimpia előtt Nagy-Britannia nem nézhet hátra, hanem csakis előre - mutatott rá beszéde végén. Ed Miliband munkáspárti vezető szerint mindenképpen meg kell vizsgálni az okokat, amelyek a zavargásokhoz vezettek. Ha helyreáll a rend, az ország nem engedheti meg magának, hogy elfelejtse a történteket - állapította meg. A képviselő egyúttal hangsúlyozta, a jelen helyzetben nem szerencsés a rendőrségre fordított kiadások csökkentéséről beszélni.

A kérdésről - amely élénk vitát váltott ki a képviselők között - Cameron hangoztatta: a tervezett kiadáscsökkentések végrehajtása után is lehetséges lesz az elmúlt napokhoz hasonlóan a rendőri jelenlét megerősítése az utcákon. A zavargásokról az alsóházzal egy időben a felsőház is tanácskozott, ahol Rowan Williams canterburyi érsek kijelentette: a "remény és a bizalom" elvesztése a legsúlyosabb hosszú távú következménye a történteknek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!