Nagyvilág

2011.08.11. 19:38

Brit zavargások - A brit belügyminiszter szerint sötét időket élt át az ország

London(MTI) - Sötét időket élt át az utóbbi napokban Nagy-Britannia Theresa May brit belügyminiszter szerint, aki egyúttal átfogó társadalmi reformokat sürgetett.

London(MTI) - Sötét időket élt át az utóbbi napokban Nagy-Britannia Theresa May brit belügyminiszter szerint, aki egyúttal átfogó társadalmi reformokat sürgetett.A tárcavezető a parlament rendkívüli ülésén csütörtökön kijelentette: a zavargásokat illetően "sok kérdés merül fel", és "nincsenek könnyű válaszok", de az oktatási és a szociális rendszer reformja "nem várhat". Az elmúlt napok eseményei túl vannak a tetőpontjukon, mert az emberek már az egész országban azt mondják, "ami sok, az sok" - vélekedett Theresa May.

A belügyminiszter szerint a rendőrség eddig nem használt és nem is akar használni vízágyúkat vagy gumilövedékeket a rendbontók ellen. A parlament rendkívüli ülésén korábban David Cameron kormányfő azt mondta, ha szükséges, a rendőrség bevetheti ezeket az eszközöket. Theresa May megjegyezte: a hétfőn a londoni utcákra vezényelt 6 ezer rendőr körülbelül annyi, amennyi az évenként megrendezett Notting Hill karnevált is biztosítja. Yvette Cooper, a Munkáspárt árnyék-belügyminisztere az ülésen azt mondta, a korábban "büszke" városi üzlettulajdonosok, most "félnek kilépni az ajtajukon". A politikus arra biztatta az embereket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha "a szomszédjuknak hirtelen három televíziója lett".

   

A képviselő minél gyorsabb fellépést követelt a kormánytól a helyzet megoldására, továbbá bírálta a koalíciót a rendőrség kiadásainak tervezett csökkentése miatt. Időközben 100 ezer aláírás gyűlt össze annál a petíciónál, amely azt szorgalmazta, hogy a zavargásokkal kapcsolatba hozhatóktól vonjanak meg minden állami támogatást. A petíciót azon a - múlt héten létrehozott - kormányzati weboldalon indították, amelyen ha egy kezdeményezéshez csatlakozik 100 ezer aláíró, a kérdés egy összpárti bizottsághoz kerül, amely eldönti, megtárgyalják-e azt a képviselők a parlamentben.

-MTI-

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!