Nagyvilág

2011.07.01. 13:46

Hu Csin-tao: stabilitás nélkül minden elveszhet

Peking (MTI) - Stabilitás nélkül semmit nem lehet tenni, s a már eddig elért eredmények is elveszhetnek - egyebek közt ezt is hangoztatta Hu Csin-tao (Hu Jintao), a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára, államelnök a párt megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen pénteken.

Peking (MTI) - Stabilitás nélkül semmit nem lehet tenni, s a már eddig elért eredmények is elveszhetnek - egyebek közt ezt is hangoztatta Hu Csin-tao (Hu Jintao), a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára, államelnök a párt megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen pénteken.    Hu Csin-tao szerint Kínában példátlan társadalmi átalakulás megy végbe, aminek következtében elkerülhetetlenül megnőttek a konfliktusok és a problémák. Ezzel összefüggésben a reform a fejlődés és a stabilitás egységének szükségességét hangsúlyozta. "Ha a korrupciót nem sikerül megfékezni, a párt el fogja veszíteni az emberek bizalmát és támogatását" - szögezte le, amikor külön is kitért a problémákra.

    A kínai pártfőtitkár igen terjedelmes, több mint egyórás beszédének kezdetén történelmi visszatekintésében Kína félgyarmati és félfeudális korszakait is felidézte, s azokkal együtt a kínai emberek külföldi hatalmak általi elnyomását, nyomorát és azokat a küzdelmeket, lázadásokat, amelyek nem vezettek eredményre, "mert a forradalmakhoz nem volt megfelelő ideológia". Hu Csin-tao így jutott el a Kína Kommunista Párt alapításáig, a szocialista út választásáig, a marxizmusig, majd a reform és nyitás politikájáig.

    "Egyes történelmi korszakokban követtünk el hibákat, és komoly hanyatlást szenvedtünk el, amiknek gyökere az volt, hogy a párt irányelvei akkor elváltak a kínai valóságtól" - jegyezte meg másutt  Hu Csin-tao, aki beszéde során a legtöbbször a nép, az emberek érdekeinek, jólétének előtérbe helyezését hangsúlyozta.

    A pártfőtitkár ugyancsak megállapította: Kína modernizációjához, fejlődéséhez, az emberek megfelelő színvonalú életének biztosításához az egyedüli út és biztosíték "a kínai sajátosságú szocializmus". Úgy vélte, Kína nemzetközi státusa, vagyis hogy a legnagyobb fejlődő ország a világon, nem változott, s a fejlődés biztosítása továbbra is a problémák megoldásának a kulcsa. Megjegyezte: Kína még mindig a szocializmus kezdeti szakaszában van és marad is még hosszú ideig.

    A kerek évfordulós ünnepségre a Népi Gyűlés Házában került sor, ahol a kiemelkedő munkát végzett pártszervezetek és pártmunkások - még a főtitkári beszéd előtt - kitüntetést vehettek át. Az eseményen mintegy hatezer ember vett részt, s természetesen jelen volt Kína teljes politikai vezetése.

    Kínában országszerte megemlékezéseket tartottak és tartanak, külsőségeiben a nagy ünnepekhez hasonló módon készültek és emlékeznek meg a pártalapításról. A televízióban körkapcsolással mutatták be a különböző forradalmidal-fesztiválokat, s a legnagyobb gálaesten a pártvezetés is részt vett. Az alkalomra külön film készült a legnagyobb kínai sztárok szereplésével, "A nagy újjászületés kezdete" címmel.

    A Kínai Kommunista Pártot 1921-ben Sanghajban 13 képviselő alapította meg, amikor az országban összesen mintegy ötven tagja volt. Az ülést francia rendőrök zavarták meg, ezért végül Csiahszingban (Jiaxing) fejezték be, a Déli-tó egy bárkáján. Ott mondták ki a KKP megalakulását. Az eseményre ugyan július végén került sor, de a párt születésnapjaként 1945 elején hivatalosan a hónap első napját határozták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!