Nagyvilág

2011.07.06. 18:04

Apokaliptikus porvihar

Világvége hangulattal indult az Arizonai monszun szezon, Phoenixet ellepte a por.

Világvége hangulattal indult az Arizonai monszun szezon, Phoenixet ellepte a por.Az USA-t idén idén sem kímélik a természeti csapások, bozóttüzek, hurrikánok és özönvíz után most az Arizonai sivatag porfelhője hozta el a világvége hangulatot. Phoenix városát teljesen ellepte a por, hatalmas felhőkben érkezett a milliós metropolisba az újabb katasztrófa.

A porvihar azonban, bármennyire döbbenetes és elementáris, nem szokatlan azon a vidéken, főleg a monszun szezon alatt, ami egészen szeptemberig tart. Az apokaliptikus látvány miatt rövidebb a látótávolság, jelentősen megnő a belélegzett levegő por tartalma és eltakarítani sem egyszerű. Főleg ha el kezd esni az eső és sárzuhé zúdul az amerikai városra.

A kedd este berobbanó, Phoenix felhőkarcolói fölé tornyosuló porvihar a helyi tudósítások szerint néhol 80 kilométer szélesen burkolta be az arizonai települést. A közel 100 km/órás szél azonban hama továbbsöpörte a porrengeteget, Avondale, Tempe és Scottsdale irányába. Több mint tizenkét települést sújtott a csapás és nagyjából 8000 ember maradt rövid ideig áram nélkül a porviharban megrongálódott vezetékek miatt.

Phoenix repterét is megviselte a por, rövidebb időre a légi forgalmat le kellett állítani. A Los Angeles-i, és a Las Vegas-i járatok képtelenek voltak fel és leszállni a gyenge látóviszonyok miatt, helyi idő szerint este kilencre azonban helyreállt a rend.

- MON -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!