Nagyvilág

2011.06.01. 17:23

NATO légiforgalmi bizottság: 2020-ig kell kialakítani az egységes európai légteret

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Egységes európai légteret kell kialakítaniuk a tagállamoknak 2020-ig, s az erről szóló tárgyalások már folynak például a NATO és az unió között - mondta Talla István, a NATO Légiforgalom-szervezési Főbizottság elnöke szerdán a fővárosban a bizottság tavaszi ülése után tartott sajtótájékoztatón.</p>

A háromnapos konferencia összegzéseként a nyugállományú vezérőrnagy elmondta: a tervek szerint 2020-tól hangolják össze a légiközlekedésre vonatkozó szabályokat, de ekkorra már automatizálják például a repülőgépek egymással és a repülőterekkel való kommunikációját.

    A modernizáció érinti ezért a repülőtereket, a repülőgépeket és a szabályozást is. A NATO jelenleg az új polgári és katonai rendszer harmonizációján dolgozik - fűzte hozzá.

    Az új rendszerről elmondta még azt is, hogy az új automatika, amelyet minden repülőgépbe beszerelnének, nem engedi majd, hogy két repülőgép egy időben egy helyen tartózkodjon. 

 A bizottság foglalkozott az afganisztáni légtér kérdésével is

    A bizottság foglalkozott még például az afganisztáni légtér kérdésével is; ezt 2014-ig kell visszaadni az afgán erőknek, mert jelenleg Afganisztánban se légtérforgalmi szabályok, se ilyen hatóságok nincsenek.

    A bizottság más mellett légvédelmi eszközök telepítésével, a légi forgalom tervezésével, előkészítésével és a rakétavédelemmel foglalkozik. Egy évben két ülésszakot tartanak, az őszit és a tavaszit. A konferencián a NATO tagállamok és a partner országok (összesen 35 ország) delegáltjai - főként légügyi szakemberek - vesznek részt - tájékoztatott Talla István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!