Nagyvilág

2011.06.13. 14:25

Aláírták a lengyel-amerikai katonai együttműködéséről szóló megállapodást

<p>Varsó, 2011. június 13., hétfő (MTI) - Az amerikai légierő egyik alegysége 2013-tól állandó jelleggel Lengyelországban fog állomásozni. Az erről szóló megállapodást hétfőn Varsóban írta alá Bogdan Klich lengyel nemzetvédelmi miniszter Lee Feinstein varsói amerikai nagykövettel.</p>

Ez az alegység fogja kiszolgálni az amerikai légierő rotációs jelleggel Lengyelországba érkező katonai repülőgépeit. Korábbi jelentések szerint F-16-os vadászgépekről és C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgépekről van szó. A megállapodás révén lehetőség nyílik arra, hogy lengyel pilóták és földi személyzet közösen gyakorlatozzon az amerikai légierő katonáival.

    Klich közölte, hogy ez csak a kezdete a lengyel és az amerikai légierő közötti együttműködésnek. A két fél arról is megállapodott, hogy az amerikai katonai repülőgépek - a pilótákkal és személyzettel - évente négyszer érkeznek Lengyelországba.

    Az amerikai nagykövet úgy vélte, hogy amint megkezdődnek a közös lengyel-amerikai gyakorlatok, más államok is csatlakozni akarnak majd. Kifejezte reményét, hogy a megállapodás eredményeként Lengyelország a katonai légi együttműködés regionális központjává válik.

    A dokumentumot az eredeti tervek szerint Barack Obama amerikai elnök május végi varsói látogatása során írták volna alá, de a feleknek addig nem sikerült megállapodniuk az összes fontos részletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!