Nagyvilág

2011.05.04. 17:38

Bin Laden: Pakisztáni ügyvédek tiltakoztak a terroristavezér megölése ellen

<p>Több pakisztáni ügyvéd is tiltakozott szerdán, Oszama bin Laden megölése miatt a százhúszezer lakosú Abbottabad városában, ahol a kommandósok rajta ütöttek vasárnap a terrorista vezéren. Az ügyvédek úgy vélik az Egyesült Államok megsértette Pakisztán szuverenitását.</p>

Abbottabadban hetven ügyvéd gyűlt össze, hogy elítélje az amerikai kommandós akciót. A jogászok a "Kifelé, Amerika, kifelé" és az "Oszama bin Laden a mi hősünk" jelszavakat skandálták, és az ország az Egyesült Államokkal szövetséges kormányát kárhoztatták. "Elítéljük a terrorizmust, de nem tudjuk elfogadni Pakisztán szuverenitásának megsértését" - mondta Tahir Faraz Abbasi, az abbottabadi ügyvédi kamara elnöke.

A Pakisztán észak-nyugati részén lévő, másfélmilliós Pesavárban - ahol bin Laden a nyolcvanas években élt, amikor a szovjetek ellen harcolt Afganisztánban - körülbelül kétszáz ügyvéd imádkozott az Al-Kaida vezérért a bíróságok épülete előtt. "Oszama a muzulmánok hőse volt, a muszlimokért hirdetett szent háborút világszerte" - mondta Ghulam Nabi, az egyik ismert helyi ügyvéd, akinek kétségei vannak afelől, hogy az Al-Kaida vezetője tényleg Abbottabadban élt volna.

Pakisztánban futótűzként terjednek az összeesküvés elméletek Oszama bin Laden meggyilkolása óta, ezeket különösen az Egyesült Államok elleni mély bizalmatlanság gerjeszti

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!