Nagyvilág

2011.05.31. 16:16

Bekérette a német külügyminiszter az iráni nagykövetet az ideiglenes légtérzár miatt

<p>Guido Westerwelle német külügyminiszter hivatalába kérette kedden az iráni nagykövetet, hogy magyarázatot kapjon arra, miért tartóztatta fel az iráni légi irányítás az Angela Merkel kancellárt szállító repülőgépet.</p>

"Teljességgel elfogadhatatlan, hogy megakadályozták a német kancellár átkelését a légtéren. Ez a tisztelet hiányát mutatja Németország irányában, amit nem fogadunk el" - közölte a külügyminiszter. Hozzátette: a nagykövet bekéretésével "érthetővé kívánja tenni, hogy a nemzetközi megállapodások efféle megsértését nem tolerálják Németországban".

Az iráni légi irányítás hétfő éjjel tagadta meg az Indiába tartó Angela Merkel német kancellárt szállító repülőgéptől, hogy berepüljön az ország légterébe. Az intézkedés oka egyelőre ismeretlen. Német sajtójelentések szerint a repülőgép kétórás körözésre kényszerült a török légtérben, mielőtt az iráni légi irányítás - második nekifutásra - megadta az átrepülési engedélyt. A német kormány négy miniszterét szállító másik repülőgép ugyanakkor elsőre megkapta a belépési engedélyt az iráni légtérbe, amelyen ezután zavartalanul átrepülhetett.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!