Nagyvilág

2011.04.27. 11:02

Zimbabwe nem engedhet meg magának egy választást

<p>Zimbabwének nincs pénze arra, hogy választásokat rendezzen - jelentette be szerdán az ország pénzügyminisztere. "Az ország gazdasága nem engedhet meg magának egy választást" - fogalmazott Tendai Biti a News Day című helyi lapnak adott interjúban.</p>

Mint a miniszter elmondta, a választási bizottság 400 millió dolláros (72 milliárd forint) költségvetést állított fel a szavazás lebonyolítására. "Honnan vegyek ennyi pénzt, ha az adóbevételek a jelenlegi szinten maradnak, ráadásul 150 millió dollárra (27 milliárd forint) van szükség a költségvetési hiány finanszírozásához?" - fogalmazott a miniszter az interjúban.

A zimbabwei gazdaság azóta stabilizálódott, hogy Robert Mugabe elnök és Morgan Tsvangirai miniszterelnök 2009-ben megállapodott az egységkormány megalakításáról, véget vetve a 2008-as választások utáni politikai patthelyzetnek. A következő voksolás időpontját még nem tűzték ki, ám várhatóan szeptemberben tartanak népszavazást az új alkotmányról, a választásokat pedig valamikor ezután rendezik meg.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!