Nagyvilág

2011.04.22. 16:04

"Nagypénteki" tüntetések Szíriában

<p>Több tízezren tüntettek pénteken több szíriai városban, a keresztény és muszlim közösséget egyesítő "nagypénteki" demonstrációkon - közölték szemtanúk. A keresztény vallási ünnepre, és a muszlimok pénteki imájára időzített tüntetéseket egy nappal azután tartották, hogy a szír elnök feloldotta a szükségállapotot és engedélyezte a tüntetéseket. Ennek ellenére több városban is a tüntetők közé lőttek a biztonsági erők, több embert megsebesítve.</p>

Szíriai aktivisták elmondása szerint Homsz és Douma városokban is éles lövésekkel oszlatták az utcákra vonult több ezres tömegeket - jelentette az AFP francia hírügynökség. A szíriai főváros közelében található Doumában legalább öt ember sebesült meg a biztonsági erők lövéseitől. Homsz városában, ahol több mint tízezer ember tüntetett, kilenc demonstrálót sebesítettek meg a rendfenntartó erők lövései.

A Facebookon szervezett "nagypénteki" demonstrációkon több tízezer ember vett részt több szíriai városban is. A keresztényeket és muszlimokat egyesítő, "egy szív, egy kéz, egy cél" jelszóval meghirdetett tüntetésre majdnem tízezer ember jelent meg Deraa városában, és nagyjából hatezren a kurd többségű Kámisli városában.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint nagyjából 220 ember öltek meg a szíriai biztonsági erők egységei a március 15-e óta tartó tüntetések alatt.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!