Nagyvilág

2011.04.18. 18:11

Mesterségesen táplálják az éhségsztrájkoló szerb nacionalista politikust

<p>Romlott az ellenzéki nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője, Tomiszláv Nikolics állapota éhségsztrájkja harmadik napján. A politikus előrehozott választásokat követel, és sem enni-, sem innivalót nem vesz magához szombat reggel óta.</p>

A vizsgálatok Tomiszláv Nikolics szervezetének kiszáradását mutatják - mondta Reik Huszkics, a politikust ápoló belgrádi magánkórház vezetője. Az orvos a Beta szerb hírügynökségnek azt mondta, az 59 éves Nikolics gyógyszeres kezelést kapott, de azt nem árulta el, milyet. A politikus helyettese, Alekszandar Vucsics is csak annyit mondott főnökéről, hogy az továbbra sem hajlandó folyadékot magához venni, úgyhogy intravénásan kapott valamit.
Az SNS vezére először visszautasította a gyógyszerezést, de Szerbiai törvényei szerint, életveszélyben vagy öntudatlan állapotban az orvosok a beteg beleegyezése nélkül is kezelhetik.

Nikolicsot már a szerb ortodox egyház vezetője, Irinej pátriárka is felszólította az éhségsztrájk befejezésére, mondván, testének kínzása vagy megölése nem keresztényi cselekedet.
Az ellenék azt követeli, hogy december 18-án legyenek előrehozott választások, a kormány viszont meg akarja várni ezzel az Európai Unió december végére tervezett döntését a szerb csatlakozási kérelemről.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!