Nagyvilág

2011.04.01. 20:01

LÍBIA: Olajüzletet kötöttek Katarral a felkelők

<p>A Moamer Kadhafi líbiai vezető ellen küzdő felkelők megállapodást kötöttek Katarral a lázadók által kitermelt olaj forgalmazására - közölte pénteken a lázadók tanácsának olajügyekkel foglalkozó vezetője. A líbiai olajból származó bevételeket Katar humanitárius segélyek formájában adja oda a felkelőknek.</p>

A katari kormány aláírta a nyersolaj forgalmazásáról szóló megállapodást - közölte újságírókkal a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács olaj- és pénzügyekkel foglalkozó vezetője. Ali Torhuni elmondása szerint Katar üzemanyagot, gyógyszert, élelmiszert és egyéb humanitárius segélyeket küld a lázadóknak a líbiai olaj eladásából származó bevételekből.

Tarhoni elmondása szerint heti egymillió hordó nyersolajt tudnak majd exportálni, ha sikerül beszerezniük a szükséges járműveket. Jelenleg a járműhiány az egyetlen akadály, amivel ez ügyben küzdenek. Az exportra szánt olaj az ország délkeleti részén található olajmezőről származik, amely Tarhoni elmondása szerint a lázadók kezén van.

Líbia a Kadhafi elleni felkelés előtt nagyjából napi 1,7 millió hordó olajt exportált.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!