Nagyvilág

2011.04.17. 11:05

JAPÁN ERŐMŰ: Részvényeladásból fizetne kárpótlást a fukusimai atomlétesítmény tulajdonosa

<p>Eladná részesedését Japán egyik nagy távközlési cégében, a KDDI-ben a fukusimai atomerőmű tulajdonosa, a Tokyo Electric Power (TEPCO). A március 11-i földrengésben és az azt követő szökőárban megrongálódott erőmű a bevételből a nukleáris baleset közvetlen károsultjainak nyújtana kárpótlást.</p>

Az erőműcég 2,2 milliárd dollárt (407 milliárd forintot) remél a részvényügyletből, a bevételből a nukleáris baleset közvetlen károsultjainak nyújtana kárpótlást. Minden a sérült atomerőmű közelében élő család egymillió jenes (2,21 millió forintos) kezdeti segélyt kapna, a TEPCO becslései szerint nagyjából ötvenezer háztartás lehet érintett.

A TEPCO a KDDI részvényeinek nyolc százalékát birtokolja, ezzel a távközlési vállalkozás harmadik legnagyobb tulajdonosa. A Nikkei gazdasági lap vasárnapi számában azt írta, hogy KDDI-részvények képviselik a legnagyobb értéket a TEPCO részvényportfóliójában, a cég befektetéseinek nagyjából a felét teszik ki. Az erőműcégnek további 250 vállalkozásban van részesedése. A Fukusima erőmű tulajdonosa intézményi befektetőknek értékesítené a KDDI-részvényeket, egyelőre nem meghatározott időben és árfolyamon.

Az ötvenmilliárd jenes kifizetés valószínűleg csak a töredéke lesz az 1986-os csernobili atomkatasztrófa utáni legsúlyosabb baleset végszámlájának, az erőmű üzemeltetőjét később újabb kártérítések megfizetésére kötelezhetik, mivel a levegőbe, a tengerbe és a talajba jutott radioaktív anyagok miatt betiltották az érintett területeken a mezőgazdasági termelést és az egész japán halászati ipar hatalmas károkat szenved a sugárfélelmek miatt.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!