Nagyvilág

2011.04.16. 20:05

HERCEGI ESKÜVŐ: Az elsőszülött lányokból is lehetne trónörökös

<p>Megváltoztathatják a trónöröklés szabályait Nagy-Britanniában, eszerint Vilmos herceg és Kate Middleton elsőszülött gyermeke nemétől függetlenül trónra léphet. A jelenlegi brit trónörökös, Károly herceg nagyobbik fia április 29-én tartja majd esküvőjét.</p>

A jelenlegi trónöröklési szabályok szerint az elsőszülött fiú lesz a trónörökös. A liberálisok vezetője, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes - aki az alkotmányreformért is felelős a kormányban - most ezt úgy akarja megváltoztatni, hogy a jövőben születendő hercegnőknek is legyen esélyük trónra kerülni. A politikus divatjamúltnak nevezte a jelenlegi eljárást, amely szerint férfiaknak kellene uralkodniuk az ország felett.

A trónöröklési szabályok megváltoztatása nem egyszerű, az új szabályokat ugyanis minden olyan országban el kell fogadni, amely a brit uralkodót fogadja el államfőjének - vagyis Nagy-Britannián kívül még tizenöt államban. Az angol kormány szóvivője azt mondta, már meg is kezdődtek a tárgyalások az érintett országokkal, de részleteket nem közölt.
Az 59 éve uralkodó II. Erzsébet királynőnek nem volt fiútestvére, csak egy húga, Margit hercegnő, így lehetett Erzsébetből a britek királynője.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!