Nagyvilág

2011.04.26. 18:56

A schengeni egyezmény reformját javasolja Párizs és Róma

<p>A schengeni egyezmény reformját javasolta kedden Franciaország és Olaszország. A tervezet engedélyezné a belső határok ideiglenes visszaállítását, ha nagyszámú bevándorló érkezik. A változtatást azután javasolták, hogy több ezer bevándorló érkezett Tunéziából.</p>

A reformtervezetről Silvio Berlusconi olasz kormányfő, és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök egy római találkozón egyezett meg, és azt el is küldték európai vezetőknek. Az Európai Bizottság közölte, hogy "nagyon pontos feltételeket" fognak kidolgozni arra, hogy a tagállamok mikor felfüggeszthetik fel az egyezményt. A Biztosság szóvivőjének elmondása szerint a tagállamok közti határellenőrzés visszaállítását csakis "legvégső eszközként" lehetne alkalmazni.

A jelenlegi szabályozás értelmében csak akkor lehet visszaállítani a határellenőrzéseket, ha "komoly veszély fenyegeti a közrendet és a belbiztonságot". Róma és Párizs azt szeretné elérni, hogy "legyen lehetőség a belső határellenőrzések ideiglenes visszaállítására, amikor kivételesen nehéz a közös külső határok kezelése". Ezen kívül megerősítenék az EU külső határainak védelmét irányító uniós szervet, a Frontexet.

A tervezetet azután javasolta a két ország, hogy több ezer tunéziai menekült érkezett Olaszországba, ahonnan a megfelelő iratok megkapása után sokan Franciaországban lévő rokonokhoz mentek. Párizs azzal vádolta meg Rómát, hogy visszaélt az egyezmény szabályaival, amikor ideiglenes tartózkodási engedélyt adott a tunéziai menekülteknek, tudva, hogy úgy sem maradnak Olaszországban.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!