Nagyvilág

2011.03.16. 17:06

Váltságpénz megfizetésével szabadult a Pakisztánban gyilkoló CIA-s

<p>Egy pakisztáni bíróság szabadon engedte szerdán a CIA gyilkossággal vádolt amerikai munkatársát, miután majdnem félmilliárd forintnak megfelelő összeget kaptak az áldozatok családjai.</p>

Raymond Davis január végén lőtt agyon két pakisztánit, állítása szerint önvédelemből. Az Egyesült Államok kormánya Davis diplomáciai mentességére hivatkozva követelte szabadon engedését.

A CIA alkalmazásában álló férfit egy hosszú, a sajtó teljes kizárásával tartott bírósági meghallgatás után szabadon engedték a pakisztáni hatóságok - közölte Pandzsáb tartomány igazságügyi minisztere. Rana Sanaullah közölte, hogy Davis gyilkossági ügyére az iszlám jogrendben megszokottnak számító pénzváltság (diyya) kifizetésével tettek pontot.

A meggyilkolt két pakisztáni férfi családjainak ügyvédje elmondta: a két család összesen kétszázmillió pakisztáni rúpiát (461 millió forint) kapott váltságpénzként. Az összeg nagyságát megerősítette az ügyészség is. Az ügyvéd elmondása szerint a családtagok külső nyomás nélkül döntöttek és önként írták alá, hogy a pénzért cserébe megbocsájtják Davis bűnét.

Az Egyesült Államok iszlámábádi nagykövetségének szóvivője az AFP francia hírügynökség megkeresésére közölte, hogy nem tudja független forrásból megerősíteni a hírt, később pedig már nem volt elérhető.

Davis január 27-én lőtt agyon két pakisztáni férfit, akik fegyverrel közelítettek felé Lahore városában. Egy harmadik pakisztáni pedig az után halt meg, hogy elütötte egy amerikai diplomáciai autó, amelyik Davis segítségére sietett.

A január 27-ei esetben meghalt harmadik férfi családja nem kapott pénzváltságot. Az őt elütő autóban ülő emberek már minden bizonnyal elhagyták az országot.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!