Nagyvilág

2011.03.28. 20:17

Sokkoló! Egy szemmel, orr nélkül született a baba

<p>A furcsa torzszülött baba küklopsz-szindrómával született és mindössze egy napot élt.</p>

Nagyon ritka fejlődési rendellenességgel, az úgynevezett küklopsz-szindrómával született egy kisfiú Indiában. Az anya, a 34 éves Veena Chavan úgy döntött, hogy megtartja gyermekét, amikor a terhesség 32. hetében az orvosok azt mondták, hogy a gyermek vízfejűként fog születni. Azt ők sem látták, hogy a babánál sokkal súlyosabb rendellenességek alakulnak ki, ezért amikor császármetszéssel kiemelték a babát ők is elborzadtak: a baba orr nélkül, egy szemmel a homlokán született meg.

Nézze meg a képet - figyelem sokkoló felvétel >>>

A világon minden 250. embriónál fejlődési rendellenesség érhető tetten. Nagyon ritka viszont, hogy súlyos mutációval fejlődő embrió túlélje a terhesség hetedik, nyolcadik hónapját, és meg is szülessen. A küklopsz-szindrómás embrió ráadásul ritka formája a Holoprosencephaly nevezetű fejet érintő fogyatékosságnak. Ilyen esetben többségében a terhességet megszakítják, de - leggyakrabban Indiában - születtek már meg küklopsz-szindrómás gyermekek. Ezek közül néhányan életben maradtak és az egyszeműségüket leszámítva semmi bajuk, de többségében más rendellenességek is társulnak a szindrómával, pl. nem fejlődik ki az orr, ekkor - ha meg is születnek - csak nagyon kevés ideig élnek a babák.

- MON -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!