Nagyvilág

2011.03.22. 19:40

Meghalt Pinetop Perkins, a Mississippi blues egyik utolsó képviselője

<p>Életének 97. évében, alig egy hónappal újabb Grammy-díjának átvétele után elhunyt Pinetop Perkins, a Mississippi blues egyik utolsó képviselője.</p>

Az egy héttel korábban még turnézó zenészt texasi Austinban lévő otthonában érte a halál. "Teljes zenészgenerációk szimbóluma volt" - mondta róla Bruce Iglauer, a chicagói Alligator Records alapítója, hozzátéve, hogy Perkins nyolcvan éven át zenélt a közönség előtt.

A zenész Willie Perkins néven született 1913-ban, a Mississippiben fekvő Belzoni közelében, egy gyapotültetvényen. Karrierjét gitárosként kezdte, de miután egy bárban megkéselték, nem tudta többé használni a karját az akkordok lefogására, így zongorán kezdett játszani. Perkins nyolc évtizeden át tartó karrierje során a legnagyobb zenészekkel - közte Muddy Waters-szel, B.B. Kinggel, Robert Nighthawkkal és Earl Hookerrel - játszott.

Igazi sikereit a nyolcvanas évektől kezdődően érte el, miután szólóban készített lemezeket, összesen 15-öt. Legutóbbi albuma, a "Joined at the Hip: Pinetop Perkins & Willie Big Eyes Smith" Grammy-díjat nyert februárban a legjobb tradicionális blues album kategóriában. Pinetop Perkinst 2007-ben is Grammyvel tüntették ki, a "Last of the Great Mississippi Delta Bluesmen: Live in Dallas" lemezéért, 2005-ben pedig életműve elismeréseként adták át neki a legrangosabb zenei díjat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!