Nagyvilág

2011.03.03. 15:51

Líbia: Tuareg zsoldosokat toboroz Kadafi

<p>A hatalmának megőrzéséért küzdő Moamer Kadafi líbiai vezető nagyjából nyolcszáz tuareg zsoldost toborzott az ellenzéki tüntetők leverésére - írta csütörtökön az AFP francia hírügynökség, mali és nigeri biztonsági erőktől származó információkra hivatkozva. Az AFP cikke szerint a zsoldosok egy bamakói hotelben felállított irodában tudnak jelentkezni a "munkára". A líbiai tüntetők többször is arról számoltak be, hogy "afrikai zsoldosok" támadják őket.</p>

Líbiának nyolcszáz tuareget sikerült toboroznia, hogy az ellenzéki tüntetők ellen harcoljanak - tudta meg az AFP a mali biztonsági erők egyik neve elhallgatását kérő tagjától. A nigeri biztonsági erők tagja pedig elmondta, hogy ők is ugyanezt az információt hallották. Az AFP nigeri forrása szerint a nyolcszáz tuareg főleg Nigerből és Maliból ment Líbiába, "egy maroknyi" pedig Algériából és Burkina Fasóból.

Az AFP tudósítójának elmondása szerint Mali fővárosában, Bamakóban egy "kicsi, diszkrét toborzóirodát" állítottak fel egy líbiai szállodában, ahol egy líbiai diplomata végzi a fegyveresek toborzását. Az AFP információi szerint toborzások zajlanak a Szahara déli részén található Száhel-övezet több részén is.

Közben egy tuaregeket védő segélyszervezet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a líbiai tüntetők a Líbiában békésen élő civil tuaregeken állnak bosszút. A szervezet a nemzetközi közösség segítségét kérte a nem zsoldos tuaregek megvédésére.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!