Nagyvilág

2011.03.24. 07:40

LÍBIA - Légvédelmi tűz és robbanások Tripoliban

<p>Légvédelmi tűz és több robbanás hangját lehetett hallani csütörtök hajnalban Tripoliban - jelentette az AFP helyszíni tudósítója. A helyszíni beszámoló szerint hajnali fél öt körül kezdődött a légvédelmi tűz, amelynek forrása egyelőre ismeretlen.</p>

A JANA állami hírügynökség arról számolt be, hogy a koalíciós erők "nagy számú" civil állampolgárt gyilkoltak meg, amikor rajtaütéseket hajtottak végre a főváros közelében fekvő Tajurában. A hírügynökségi beszámoló szerint a csapásokban a mentőcsapatok tagjai is áldozatul estek, akik a romok közül próbálták kimenekíteni a sérülteket.

Szemtanúk eközben azt közölték, hogy Tajura térségében hatalmas robbanást lehetett hallani hajnalban, az egyik ott fekvő katonai bázis irányából. A Tripoli mellett fekvő város az ország legfontosabb katonai bázisainak ad otthont, amelyeket szombat óta lőnek a koalíciós erős gépei.

Az országban hatodik napja tart a koalíciós erők katonai offenzívája, amelyben a szövetségesek eddigi közleményei szerint már "csaknem teljesen megsemmisítették" a líbiai légvédelmet. Moamer Kadhafi csapatai azonban továbbra is támadnak, és nem csak a felkelők állásai ellen. Szerdai beszámolók szerint a kormányerők Miszráta város egyetlen kórházára is tüzet nyitottak.

Líbia partjainál eközben NATO-hadihajók járőröznek, hogy biztosítsák a Kadhafi-rezsim ellen bevezetett fegyverembargót. Az észak-atlanti szövetség 28 tagországának képviselői csütörtökön ülnek össze újra, hogy megpróbáljanak döntést hozni arról, hogy a katonai szervezet átvegye-e a Líbia elleni akció irányítását a brit-francia-amerikai vezetéstől.
- Független HÍrügynökség -

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!