Nagyvilág

2011.03.02. 19:06

LÍBIA: Amerikai hadihajók érkeztek a Földközi-tengerre

<p>Amerikai hadihajók érkeztek szerdán a Földközi-tengerre, miközben a NATO-ban még arról vitáznak, legyen-e katonai beavatkozás Líbiában. Közben Moamer Kadhafi azt mondta: egy nyugati beavatkozásnak ezrek esnének áldozatául.</p>

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban felvetette, hogy repülésmentes zónát hoznak létre az észak-afrikai ország légterében, hogy Kadhafit visszatartsák a népe elleni légitámadásoktól. London szerint a légtérzárhoz az ENSZ jóváhagyására sem lenne szükség.

Alain Juppé frissen kinevezett francia külügyminiszter szerint egy líbiai katonai beavatkozás Európa ellen fordíthatná az arab-világot, és kitartott amellett, hogy bármiféle művelethez - így a légtérzárhoz is - ENSZ-megerősítés kell. A francia kormány megerősítette álláspontját a NATO-nagykövetek brüsszeli ülésén is. Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes az EU brüsszeli főhadiszállásán azt mondta, országa nem ragaszkodik a repülési titlalom bevezetéséhez, de minden eshetőségen el kell gondolkodni.

Egy NATO-diplomata szerint a szövetségesek vészhelyzeti terveken dolgoztak arra az esetre, ha az ENSZ kéri a beavatkozást Líbiában. Kadhafi biztonsági erői a szerdai nap folyamán repülőgépekről támadtak két ellenzéki befolyás alá került keleti várost. A NATO legfőbb döntéshozó szerve, az Észak-Atlanti Tanács eközben összeült Brüsszelben. A nagykövetek tárgyaltak a "gyorsan változó líbiai helyzetről és mélységes aggodalmukat fejezték ki a folytatódó erőszak és a komoly humanitárius helyzet miatt" - mondta Carmen Romero, a katonai szervezet helyettes szóvivője. A szervezet főtitkára, Anders Fogh Rasmussen folytatja a konzultációkat nemzetközi partnereivel - jelentette ki.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy a NATO-n belül nem egyértelmű az erő alkalmazásának megítélése. Törökország, a szövetség egyetlen muzulmán többségű országa visszautasította a beavatkozást, mondván, a NATO csak akkor avatkozhat be, ha valamelyik tagállamát éri támadás. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szerint az észak-atlanti szövetségnek semmi keresnivalója Líbiában.

Az Egyesült Államok két hadihajót is a Földközi-tengerre küldött, ezek tengerészgyalogosokat és hadifelszerelést szállítanak.
Kadhafi líbiai vezető figyelmeztetett, hogy egy lázadókat segítő nyugati beavatkozás nagyon véres háborút indítana, amelyben több ezer líbiai halna meg.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!