Nagyvilág

2011.03.23. 12:05

JAPÁN ERŐMŰ: Fekete füst miatt áll a munka az erőműnél

<p>Ideiglenesen evakuálni kellett a sérült Fukusima atomerőműnél dolgozó munkásokat szerdán, miután fekete füst szállt fel a hármas számú reaktor épületéből - közölte az erőművet üzemelő TEPCO nevű cég.</p>

A füst miatt nem változott a radioaktivitás szintje, az evakuálás azonban megzavarta a hűtőrendszer újraindítását.

Az atombiztonságért felelős japán ügynökség egyik munkatársa az evakuálás előtt még azt mondta, hogy reményeik szerint már csütörtökön újra tudják indítani a hármas számú reaktor hűtőrendszerét. Ez azonban a fekete füst okozta munkaleállás miatt várhatóan késni fog.

A TEPCO nevű elektromos szolgáltató közlése szerint helyi idő szerint délután 4 óra 20 perckor vették észre a hármas reaktor épületéből felszálló fekete füstöt. Azt egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a füstöt. Lángokat nem láttak és a radioaktivitás szintje sem emelkedett - közölte a TEPCO.

Közben tovább hűtik tengervízzel a túlhevült fűtőelemeket az egyes és kettes számú reaktorban. A hármas számú reaktornál azonban leállították a tengervizes hűtést - írta a Kyodo.

A mérnököknek már sikerült mind a hat reaktort rákötniük egy külső áramforrásra. Jelenleg a különböző berendezések és eszközök ellenőrzését végzik, hogy gond nélkül, biztonságosan el tudják indítani a földrengésben és az azt követő cunamiban megsérült hűtőrendszereket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!