Nagyvilág

2011.03.27. 16:28

JAPÁN ERŐMŰ: Atomellenes tüntetések a szigetországban

<p>Több száz ember tüntetett a japán fővárosban a nukleáris energia ellen vasárnap. Innen 250 kilométerre északra van a március 11-ei földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima 1 atomerőmű, amely immár minden idők második legsúlyosabb nukleáris balesetét okozta.</p>

Háromszázan - többen közülük gázálarcban - tiltakoztak a fukusimai erőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power nevű cég fővárosi székházánál vasárnap. Azt kántálták, hogy "Nincs szükségünk atomerőművekre".
Körülbelül ugyanennyien demonstráltak Nagoya városában is a Chubu Electric Power helyi energiacég központjánál, az itteni jelmondat a "Nem akarunk még egy Fukusimát" volt. Környezetvédők régóta figyelmeztetnek a Nagoyától 120 kilométerre lévő, Csendes-óceánparti Hamaoka atomerőmű kockázataira. A létesítményt a Chubu Electric Power működteti. Az erőmű két kőzetlemez találkozásánál épült.

A Fukusima 1 erőmű hűtőrendszerét a március 11-ei, kilences erősségű fölrdrengés és az azt követő cunami tette tönkre, szakemberek azóta folyamatosan a nukleáris katasztrófa elhárításán dolgoznak. A negyven éve épült erőművet több robbanás is megrázta az elmúlt hetekben, és radioaktív sugárzási is kiszivárgott innen, ami fogyaszthatatlanná tette a közelben termelt növényeket és a csapvizet.

Japánban történik a világ földrengéseinek ötöde, ennek ellenére 53 atomerőmű van a szigetországban, ezek termelik az energiaszükséglet csaknem harmadát.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!