Nagyvilág

2011.02.21. 21:08

Washington aggódik a Pakisztánban gyilkolt amerikaiért, miután kiderült: a CIA-nak dolgozott

<p>Az Egyesült Államok hétfőn felszólította Pakisztánt, hogy azonnal engedjék szabadon azt a diplomáciai mentességet élvező amerikait, aki két embert lőtt agyon az országban. Az amerikai külügyminisztérium azután ismételte meg követelését hogy a férfiról kiderült, hogy a CIA-nak dolgozott Pakisztánban.</p>

Az amerikai külügyi szóvivő egy újságírókkal tartott konferenciabeszélgetés alatt közölte, hogy "továbbra is aggódnak Raymond Davisért", és üzenetük Pakisztánnak még mindig az, hogy a férfit "amilyen hamar csak lehet" szabadon kell engedni. Philiip Crowley elmondása szerint Pakisztán biztosította Washingtont arról, hogy a férfit "a lehető legbiztonságosabb helyen tartják, Lahore városában". A szóvivő közölte, hogy "biztonságáért Pakisztánt terheli a felelősség".

Davis január 27-én lőtt agyon két pakisztáni férfit, akik fegyverrel közelítettek felé. Egy harmadik pakisztáni pedig az után halt meg, hogy elütötte egy amerikai diplomáciai autó, amelyik Davis segítségére sietett. Az Egyesült Államok szerint önvédelem történt, és már akkor a diplomácia mentességet élvező férfi kiadatását követelték. Még Barack Obama amerikai elnök is felszólalt érdekében.

Az azonban csak most került nyilvánosságra, hogy Davis az amerikai hírszerzésnek dolgozott. A pakisztáni katonai hírszerzés (ISI) egyik munkatársa azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy Davis "minden kétséget kizáróan" a CIA szerződéses munkatársa volt.

A New York Times című amerikai lap hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy Davis az amerikai hírszerzésnek dolgozott Pakisztánban. Az amerikai hadsereg különleges erőinek egykori katonája az ország keleti részén végzett felderítési feladatokat, iszlamista fegyveres csoportokkal kapcsolatban - írta a Times.

A lap közölte, hogy erről az információról már korábban is tudtak, de az amerikai kormányzat kérésére visszatartották. Az amerikai kormány ugyanis attól tartott, hogy veszélybe kerül a férfi élete, ha kiderül kinek dolgozott. Miután azonban a külföldi sajtó több részletet is nyilvánosságra hozott Davis munkájáról, amerikai tisztségviselők visszavonták kérésüket.

Az ügyben hétfőn megszólalt amerikai tisztségviselők nem kommentálták a CIA-s kapcsolatot, és inkább a férfi diplomácia mentességére koncentráltak. Az AFP-nek név nélkül nyilatkozó magasrangú amerikai tisztségviselő szerint az eset "nemzetközi jogi szempontból nagyon egyértelmű". Miután Pakisztán elfogadta, hogy Davis az iszlámábádi amerikai nagykövetség adminisztratív és technikai személyzetének tagja, attól fogva diplomácia mentesség illeti, és "ez a történet vége".

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!