Nagyvilág

2011.02.21. 17:08

Tüntetések Líbiában - több város is az ellenzéki irányítása alatt áll

<p>Több líbiai város is a kormányellenes tüntetők irányítása alatt áll, és több helyen is a katonaság átállt a tüntetők oldalára - közölték hétfőn szemtanúk és jogvédő szervezetek.</p>

A jelentések szerint már a fővárosban is összecsapások vannak, és csak hétfőn több mint hatvan ember halt meg. Közben egyre több ország és cég kezdi el kimenekíteni állampolgárait és munkatársait az országból.

A párizsi központú Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért nevű szervezet közlése szerint több líbiai város is a kormányellenes tüntetők irányítása alatt áll, és már nem csak a keleti országrészen. A szervezet információi szerint a többi közt Bengázi, Miszráta, Homsz és a fővárostól nyugatra található ez-Závija városok felett vették át az irányítást a kormányellenes tüntetők.

Az AFP francia hírügynökség tunéziai határon lévő tudósítójának több szemtanú is arról számolt be, hogy ez-Závija városából elmenekültek a rendőrök, és a város "káoszba zuhant". A szemtanúk közlése szerint az elmúlt két napban összecsapások voltak a hatalom és az ellenzék hívei között. Az üzletek zárva vannak, és több középületet is felgyújtottak a tüntetők, csakúgy, mint az országot vezető Moamer Kadafi egyik házát. Egy szemtanú állítása szerint fegyveres férfiak vannak az utcákon, akikről nehéz megmondani, hogy kinek az oldalán állnak.

A párizsi jogvédő szervezet közlése szerint a katonák több városban is átálltak a tüntetők oldalára, akikhez magasrangú kormánytisztviselők és diplomaták csatlakoztak, és az országot több mint negyven éve irányító Kadafi távozását követelik.

Egy líbiai lap közben arról számolt be, hogy lemondott a líbiai igazságügyi miniszter, a tüntetők ellen alkalmazott túlzó erőszak miatt. A biztonságügyi miniszter szintén távozott a kormányból - közölte az Al Jazeera English hírtelevízió.

A katari központú hírtelevízió közlése szerint Kadafi biztonsági erői közben körbevették a líbiai ipari kamara vezetőjének lakását, és azzal fenyegetőznek, hogy felgyújtják, amiért kritizálta Kadafit a televíziónak adott interjúban. Az Al-Jazeera adását nem lehet fogni Líbiában. A televízió szerint a líbiai hírszerzés zavarja adásukat.

Közben egyre több ország és cég kezdte meg a Líbiában lévő külföldiek kimenekítését. A BP brit olajcég mellett már az olasz ENI energetikai cég is közölte, hogy evakuálják néhány munkatársukat, csakúgy, mint a norvég Statoil. Az orosz állami vasúttársaság szintén kimenekíti egy vasútvonal építésén dolgozó munkásait. Portugália pedig egy katonai szállítógépet küldött a líbiai fővárosban, európai uniós polgárok evakuálására.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!