Nagyvilág

2011.02.22. 21:33

Megszüntetik Algériában a szükségállapotot

<p>Az algériai kormány kedden bejelentette, hogy feloldják az észak-afrikai országban majdnem húsz éve bevezetett szükségállapotot.</p>

Az erről szóló rendeletet kedden hozta meg a kormány, és hivatalos kihirdetése után lép életbe. Az iszlamista gerillák miatt bevezetett szükségállapot feloldását már három hete felvetette az ország elnöke, miután példanélküli ellenzéki tüntetések voltak az országban

A szükségállapot feloldásáról szóló kormányrendelet akkor fog életbe lépni, amint a szöveg megjelent a hivatalos közlönyben - közölte az algériai kormány. A terroristák elleni akciók irányítását a hadsereg veszi át.

A szükségállapotot 1992 februárjában vezették be, miután iszlamisták gerillaháborúba kezdtek a kormány ellen. A harcok azután indultak el, hogy megsemmisítették az 1991-es választás eredményeit, mert azon az Iszlám Felszabadítási Front elsöprő győzelmet aratott. Az észak-afrikai országban tíz évig tartó véres polgárháború tört ki, amelynek nagyjából kétszázezer halálos áldozata volt.

Abdelaziz Bouteflika algériai elnök három hete, az országban zajlott ellenzéki tüntetések után jelentette be, hogy meg fogják szüntetni a 19 éve érvényben lévő szükségállapotot. A példanélküli kormányellenes tüntetések alatt öt ember halt meg, és több mint nyolcszázan sebesültek meg.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!