Nagyvilág

2011.02.23. 19:33

Líbia: Menekültáradat indult az országból

<p>Holnap kezdik tárgyalni a líbiai menekültek helyzetét az Európai Unió belügyminiszterei. Pintér Sándor belügyminiszter szerint látható közös lépéseket kell tenni az EU tagállamai részéről, és konkrét felajánlásoknak kellene születni.</p>

Az eu2011.hu honlapnak adott interjúban a magyar belügyminiszter arról is beszélt, hogy segíteni kell a menekültáradat miatt leginkább fenyegetett Olaszországnak. "Magyarország felhívást fog intézni Elnökségként a tagállamokhoz, vizsgálják meg, milyen egyéb módokon tudnak részt vállalni az olasz hatóságokra helyeződő megnövekedett nyomás megosztásában" - mondta Pintér Sándor.

Az unió közben felszólította Líbiát, hogy gondoskodjon az országban tartózkodó külföldiek biztonságáról, és könnyítse meg számukra a távozást. Ezt Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő mondta az AFP francia hírügynökségnek. "Ez azt is jelenti, hogy a 27 EU-tagállam felfüggeszti 2008-ban kezdett kereskedelmi tárgyalásait Líbiával, és nőtt az esély az ország elleni szankciókra. Az EU további intézkedésekre is felkészült" - nyilatkozta Catherine Ashton.

Több ezer Líbiában élő külföldi menekült lépte át időközben a tunéziai határt. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője szerint a legtöbben autókkal, buszokkal, bérelt járművekkel érkeztek. Köztük volt 4700 tunéziai, 120 török, tucatnyi libanoni, és néhány nyugat-afrikai ország polgára. A határon átkelt néhány szíriai és három német is. A menekülőkkel tartott több líbiai is, de azt senki nem tudta megmondani, hogy mennyien lehettek. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága menekülttáborok létrehozását tervezi. A menekülők azt is elmondták, hogy az ellenőrzőpontokon katonák kobozták el tőlük mobiltelefonjaikat, útleveleiket és más értékeiket.

A felkelések múlt keddi kitörése előtt mintegy másfél millió illegális menekült tartózkodott Líbiában, köztük rengeteg egyiptomi és tunéziai, nyugat- és kelet afrikai országok állampolgárai, de jónéhány ázsiai is, elsősorban a Fülöp-szigetekről, Srí Lankáról, Bangladesből, Pakisztánból és Kínából. A menekültügyi szervezet őket is Tunéziába menekítené a polgárháború szélére sodródott észak-afrikai olajállamból, és ehhez pénz kért a gazdagabb országoktól.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!