Nagyvilág

2011.02.26. 06:53

LÍBIA: Amerikai szankciók Kadafi és fiai ellen

<p>Barack Obama amerikai elnök pénteken egyoldalú szankciókat vezetett be Moamer Kadafi líbiai vezető, és négy gyermeke ellen, hogy meggyengítsék hatalmát.</p>

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton dönthet az észak-afrikai ország elleni akciókról, amelyek között fegyverembargó, vagyonbefagyasztás és utazási tilalom szerepel.

Barack Obama egy elnöki rendelettel vezetett be pénzügyi szankciókat Kadafi és gyermekei ellen, és befagyasztották vagyonukat. A rendelet Kadafit és négy gyermekét nevezte meg, és más líbiai tisztségviselőt nem emeltek ki. Amerikai tisztségviselők elmondása szerint ezzel is bátorítani szeretnék a Kadafival szakítani akaró líbiai tisztségviselőket.

Az Egyesült Államok közben biztonsági okok miatt bezárta líbiai nagykövetségét, és az összes amerikai diplomata elhagyta az országot. A Fehér Ház közölte azt is, hogy utasították az amerikai hírszerzőket arra, hogy figyeljék a líbiai vezetés akcióit, és gyűjtsenek bizonyítékokat a líbiai emberek elleni jogsértésekre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombat délutáni ülésén vitatja meg a líbiai krízist, és diplomaták elmondása szerint várhatóan döntés is fog születni egy elítélő határozatról. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár gyors döntésre szólította fel a szervezetet, kijelentve, hogy minden késlekedés újabb emberéleteket jelent. Líbia ENSZ-nagykövete, aki szakított Kadafival, szankciók meghozatalát kérte az ENSZ-től

Egy brit, amerikai, francia és német összefogással készített tervezet fegyverembargót, utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást helyez kilátásba Kadafi és közeli szövetségesei ellen. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó ENSZ-diplomaták magabiztosak voltak abban, hogy szombaton döntés fog születni.

Az azonban kérdéses, hogy a líbiai halálesetekkel kapcsolatos nyomozást a nemzetközi törvényszék elé utalja-e a BT. A határozattervezet szövegében mindenesetre benne van, hogy "a líbiai civilek elleni támadások emberiesség elleni bűncselekmények számíthatnak".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!