Nagyvilág

2011.02.02. 15:11

Ismét elfogadta a felpuhított nyelvtörvényt a szlovák parlament

<p>Bár Ivan Gašparovič köztársasági elnök december végén visszaküldte, a szlovák parlament szerdán újra megszavazta a módosított nyelvtörvényt, amely így március 1-től lép életbe.</p>

A köztársasági elnök azért nem írta alá az elfogadott törvénymódosítást, mivel az nem teszi kötelezővé a magánemberek bírságolását a törvény megszegése esetében.

A Fico-éra egyik kisebbségekre nézve hátrányos törvényét enyhítették a kormánypárti képviselők. Ezentúl nem kötelező a kulturális minisztériumnak bírságot kiszabnia a törvényszegőkre és csökkentették az állami és önkormányzati szervekre kiróható bírság mértékét is, 50 euró az alsó és 2500 a felső határ.

A szankciók csak az államigazgatásra vonatkoznak majd, de csak abban az esetben, ha azok az államnyelven nem hirdetnének ki valamilyen fontos információt. A kulturális minisztérium csak akkor fog büntetéseket kiszabni, ha olyan információk közlésében történik hiba, amelyek az élet, az egészség és a vagyon védelmét szolgálják.

Törölték továbbá azt a bekezdést, amely szerint a minisztériumnak kellett volna jóváhagynia az emlékművek, emléktáblák szövegét. Az oktatási intézményeket feleslegesen terhelő kötelező szlovák nyelvi dokumentáció-vezetést is törölték. Ugyancsak megszüntették a bírságolást azért, ha valaki nem közli szlovák nyelven a kisebbségeknek szánt szórólapok, kulturális programfüzetek, nyomtatványok, kulturális felhívások szövegét.

A módosított nyelvtörvény 2011. március 1-én lép hatályba.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!