Nagyvilág

2011.02.17. 21:27

Irán: országos ellenzéki megmozdulások vasárnap

<p>Országszerte nagygyűléseket hirdettek iráni ellenzéki vezetők vasárnapra, így gyászolnák meg az ellenzéki tüntetések szétverésekor meghalt két társukat. A felhívást egy az ellenzék vezetőihez, Mir Husszein Muszavihoz és Mehdi Karrubihoz közeli csoport hirdette meg, és a politikusok weboldalain is megjelent.</p>

"Felkérjük a nagyszerű iráni nemzetet, hogy gyülekezzen Teheránban és más városokban vasárnap, hogy megemlékezzen szeretett társaink vértanúságáról" - áll az ellenzéki vezetők levelében. A felhívás szerint a vasárnapi nagygyűlések "döntő fontosságúak lehetnek a szabadság és az emberi méltóság felé vezető nehéz úton".

Egy siíta és egy szunnita kurd tüntető halt meg a hétfői tüntetések során. Az egyik halottat mind a tüntetők, mind az iráni rendszer támogatói saját táborukba sorolják.
Az iráni hatóságok hazaárulással vádolták csütörtökön az ellenzéki vezetőket és blokkolják kommunikációs csatornáikat. Muszavi és Karrubi gyakorlatilag házi őrizetben vannak, de támogatóikkal az interneten rendszeresen váltanak üzenetet.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!