Nagyvilág

2011.02.01. 17:06

EGYIPTOM: Százezrek tüntetnek Kairóban és Alexandriában - ultimátum Mubaraknak

<p>Minden eddiginél nagyobb tömegtüntetések kezdődtek Kairóban és Alexandriában kedden Hoszni Mubarak államfő lemondását követelve.</p>

Külföldi hírügynökségek szerint a fővárosban és az ország második legnagyobb városában több százezren demonstrálnak. Közben az ellenzék vezetőjévé vált Mohamed el-Baredei kijelentette: Mubaraknak péntekig távoznia kell a hatalomból. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nobel-békedíjas korábbi főigazgatója azt nem mondta meg, hogy mi történik akkor, ha Mubarak semmibe veszi az ultimátumot.

Kairó Tahrir terén gyülekeztek a tüntetők a keddre meghirdetett "egymilliós demonstráció" napján. Az ellenzék bizottságot alakított, amelynek tagja el-Baredei és a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom több tagja. A bizottság közlése szerint nem tárgyalnak a rezsimmel, amíg Mubarak nem mond le. A kairói tüntetők között sok nő és gyerek jelent meg. A több mint egy hete tartó tömegmegmozdulások számos résztvevője az éjszakát a Tahrir téren töltötte a szabad ég alatt vagy sátrakban, katonáktól és tankoktól körülvéve.

Szemtanúk szerint a katonák nem akadályozták meg az embereket a gyülekezésben, csupán a személyi igazolványokat ellenőrizték és átkutatták a tüntetőket, hogy nincsenek-e náluk fegyverek. A tüntető nőket a hadsereg civil nőalkalmazottai motozták meg. A hadsereg közleménye szerint a tüntetők ellenőrzésére azért is szükség van, mert provokátorok lehetnek köztük, akik rendőrruhát rejtegetnek a csomagjaikban.

Alexandriában a központi mecset előtt gyülekeztek a tüntetők, majd a helyi jelentések szerint több százezresre duzzadt tömeg megindult a földközi-tengeri város partvidéki főútvonalán. Sokan egyiptomi zászlókat lengettek, sokan trágár szavakkal szidalmazták Mubarakot, és azt kiabálták, hogy menjen a megbuktatott tunéziai elnökhöz.

A katonaság közölte, hogy nem fog összecsapni a tüntetőkkel. "Egyiptom nagyszerű népének üzenjük, hogy a ti hadseregetek elismeri legitim jogaitokat és nem fog erőszakot alkalmazni a nép ellen"- ez állt a haderő keddi közleményében.

Közben Washingtonban bejelentették, hogy Margaret Scobey kairói amerikai nagykövet telefonon beszélt el-Baradei-jel, az egyiptomi ellenzék Nobel-békedíjas vezetőjével, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi főigazgatójával. Amerikai közlés szerint a nagykövet megerősítette az Egyesült Államok hivatalos véleményét, hogy Washington alapvető politikai változásokat akar, de nem kívánja megmondani az egyiptomiaknak, hogy milyenek legyenek a változások.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!