Nagyvilág

2011.02.21. 15:08

Az árvaháztűz áldozatait gyászolja Észtország

<p>Nemzeti gyásznapot tartottak hétfőn Észtországban, az egy nappal korábbi árvaháztűzben meghalt tíz fiatal emlékére.</p>

Szerte az országban félárbocra eresztett, gyászszalaggal ellátott nemzeti lobogókat lehetett látni, a leégett épületnél pedig gyertyagyújtással emlékeztek a tragédia áldozataira. A tűz okát még nem lehet tudni, de több új részletről is beszámoltak.

A észt kormány nem sokkal a vasárnapi tűzeset után nemzeti gyásznapot hirdetett hétfőre. A kiégett árvaháznál a helyiek gyertyagyújtással emlékeztek a tíz halálos áldozatra, és a hatóságok hasonló gesztus megtételére szólították fel Tallinn és Tartu városok lakóit is.

Az eset az ország északnyugati tengerpartjánál található Haapsula városban történt, egy súlyosan mozgássérült gyerekek számára fenntartott árvaházban. A lángok helyi idő szerint vasárnap délután, fél háromkor csaptak fel, a délutáni alvás idején. A tűzoltóság három perccel a riasztás után ért ki az akkor már teljesen tűzbe borult földszintes faházhoz. Az épületben a jelentések szerint 37 gyerek és kilenc felnőtt volt a tragédia idején.

Az áldozatokat ellátó helyi kórház közlése szerint tíz fiatalt szállítottak hozzájuk, és közülük ötöt azonnal halottá nyilvánítottak. A másik ötöt az intenzív osztályra vitték, de már nem tudták megmenteni az életüket - közölte a kórház helyettes igazgatója. Az áldozatok mind füstmérgezésben haltak meg.

A tűzoltóság közlése szerint az épületet január 19-én vizsgálták át, és mindent rendben találtak. Tisztségviselők közlése szerint több áldozat is lett volna, ha az 1996-ban felépített épületet nem osztják fel tűzvédelmi zónákra, amelyeket tűzálló ajtók választottak el egymástól. Az ajtók a tűzriasztó megszólalásakor automatikusan bezáródtak, és ezzel valószínűleg sok gyereket megmentettek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet. Az első vizsgálatok arra utalnak, hogy az épület közepéről, egy hálóból indultak el a lángok - közölte a helyi sajtó.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!