Nagyvilág

2011.01.26. 12:03

Egyiptom betiltotta a tüntetéseket, de már szerveződik az újabb

<p>Az egyiptomi belügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy betiltott minden tüntetést és arra figyelmeztette az embereket, hogy vádat fog emelni a tiltás ellenére demonstrálókat.</p>

Közben egy kedden megsebesült tüntető belehalt sérüléseibe. Ezzel már négy halottja van a tüntetéseknek: három demonstráló és egy rendőr. A keddi tüntetések szervezői a tiltakozási akciók folytatására szólítottak fel.

"Tiltott minden tiltakozó gyűlés, menet és demonstráció" - közölte az egyiptomi belügyminisztérium egy nappal azután, hogy több tízezer ember vonult az utcákra több városban is a kormány lemondását követelve. A belügyminisztérium közleménye szerint eljárást indít bárki ellen, aki a tiltás ellenére tüntetni kezd.

Közben háromra emelkedett a keddi demonstrációk alatt meghalt tüntetők száma, miután szerdán belehalt sérüléseibe egy 45 éves férfi. A tüntető Szuezben sebesült meg, amikor rendőrök hason lőtték gumilövedékkel. Belső vérzésébe halt bele - közölte az AFP francia hírügynökséggel a férfit kezelő kórház.

Kedden több tízezer ember vonult az utcákra több egyiptomi városban is, hogy a kormány távozását követelje. A demonstrálók az országot harminc éve irányító Hoszni Mubarak elnök lemondását, a szükségállapot megszüntetését, valamint a minimálbér emelését követelték. Több mint harminc éve nem voltak ilyen sok embert vonzó tüntetések Egyiptomban.

A keddi tüntetéseket szervező ellenzéki csoport, amely az "Április 6. mozgalom" nevet viseli, a Facebookon szerdán a demonstrációk folytatására szólított fel mindaddig, amíg "az egyiptomi nép követeléseit nem teljesítik".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!