Nagyvilág

2010.11.09. 16:30

Vádat emelnek a malmői orvlövész ellen

<p>Várhatóan vádat emelnek egy svéd férfi ellen, aki a hatóságok szerint egy éven át tartotta rettegésben Malmőt orvlövészként.</p>

A férfit egy rendbeli gyilkossággal, és öt rendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják - közölte bírósági forrásokra hivatkozva kedden az AFP. A 38 éves svéd férfit, akinek a neve a média szerint Peter Mangs, a múlt szombaton vették őrizetbe a rendőrök, miután házkutatást tartottak az otthonában, és találtak nála két, engedéllyel tartott fegyvert.

A rendőrök szerint az orvlövész buszmegállók mögötti bokrokba bújva lőtte hátba áldozatait, vagy éjszaka belőtt az ablakokon. Az áldozatok között volt kamasz fiú és idős férfi is. Az egyetlen közös bennük: nem született svédek. A lövöldözések tavaly októberben kezdődtek, a bevándorló fiatalok lázongásairól ismert Rosengardban. Egy autóban ülő fiatal pár volt az áldozat: a 20 éves nő meghalt, bevándorló élettársa pedig életveszélyesen megsebesült.

Egy hónappal később egy családra adtak le több lövést egy játszótéren, a férfi súlyosan megsebesült, felesége és a gyerekek megúszták a támadást. Tavaly decembertől kezdve egyre sűrűsödtek az orvtámadások, eleinte minden hétre jutott egy-egy. Ez év szeptemberének végén pedig a férfi szinte minden nap támadott Malmőben, ahol a lakosság több mint fele bevándorló, és nyolcvan százalékuk muzulmán.

Hátba lőttek egy afrikai származású férfit, aki a buszra várt, röviddel később egy közeli lakónegyedben hasba lőttek egy tizenhat éves fiút, majd belőttek egy házaspár ablakán. Másnap egy parkban kerékpározó fiatalember volt a célpont, aztán egy szabóműhelyre is tüzet nyitottak. Két nappal később a buszmegállóban, ahol lelőtték az afrikai bevándorlót, az egyházak ökumenikus tiltakozó tüntetést tartottak. Aznap éjszaka valaki belőtt a tüntetésen beszédet tartó muzulmán férfi lakásának ablakán.

Az AFP jelentése szerint a malmői kerületi bíróság kedden zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy meghosszabbítja a férfi előzetes letartoztatását, mert félő, hogy ismét akcióba lép. Ügyvédje azt közölte, hogy a 38 éve férfi ártatlannak vallotta magát.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!