Nagyvilág

2010.11.24. 07:15

Vasárnap kezdődik az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata

<p>Négynapos, közös hadgyakorlatot kezd az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnaptól a Sárga-tengeren - közölték szerdán amerikai és dél-koreai illetékesek.</p>

A november 28-tól december 1-ig tartó hadgyakorlaton részt vesz a George Washington repülőgép-anyahajó is, amely dél-koreai hajókhoz csatlakozik majd.

Szöul igyekezett hozzátenni, hogy a hadgyakorlatot már azelőtt eltervezték, hogy Észak-Korea "indokolatlan tüzérségi támadást" intézett kedden a dél-koreai Jonpjong-sziget ellen.

A hírt a washingtoni Fehér Ház is megerősítette: közleményükben hozzátették, hogy a hadgyakorlattal Washington és Szöul "szoros biztonsági együttműködését szeretnék demonstrálni".

Korábban Barack Obama amerikai elnök "megingathatatlan" támogatást Dél-Koreának a keddi, észak-koreai támadás után az ABCNews hírtelevíziónak adott interjújában. Obama azt is megígérte, hogy megvédelmezi a szövetséges Dél-Koreát, sőt Washington és Szöul abban is megállapodott, hogy ezentúl "koordinálnak" bármilyen válaszlépést Észak-Korea felé.

Kedden Észak-Korea tüzérségi támadást intézett a Jonpjong-sziget ellen: az incidensben két dél-koreai katona meghalt, tizenöt másik megsebesült és három civil is megsérült. Szöul szerint csaknem 170 rakétát lőtt ki Phenjan a szigetre, ezek miatt 19 ház égett le. Dél-Korea a békeidőben alkalmazható legmagasabb készültséget rendelte el és ágyúival vissza is lőtt Észak-Korea irányába.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!