Nagyvilág

2010.11.04. 17:28

Norvégiában a legjobb élni a világon

<p>Az ENSZ csütörtökön közzétett listáján immár nyolcadszor lett első Norvégia, mint az az ország, ahol az élet minősége a legjobb a világon.</p>

A világszervezet a gazdaság, a szegénység, az egészségügy, az oktatás, a nemek közötti egyenlőség és a szabadságjogok tekintetében állítja fel A-tól Z-ig ország-rangsorát, amelyet idén 20. alkalommal hoztak nyilvánosságra.

Az olajban gazdag Norvégiában a statisztikai adatok szerint 81 év az emberek várható élettartama, az átlagos éves kereset 58 ezer 810 dollár, az iskolázási idő pedig meghaladja a 12 és fél évet. Az észak-európai ország az ENSZ jóléti mutatója, az úgynevezett emberi fejlettségi index (HDI) alapján két év kivételével 2001 óta mindig az első helyen áll. Norvégia az összesített tényezők alapján lett ismét első. Az éves átlagjövedelmet tekintve ugyanis Liechtenstein jobban áll valamivel, több mint 81 ezer dollárral.

Az első öt ország

Az idei top-listán Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és Írország kerültek még az első ötbe a 169 országot tartalmazó listában, amelynek utolsó helyezettje Zimbabwe, előtte pedig további szegény afrikai országok vannak, mint Mozambique, Burundi, Niger, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Zimbabwe-ban például a lakosság várható időtartama 47 év, az egy főre jutó éves jövedelem 176 dollár. Szakértők szerint ezeket az afrikai országokat sújtják leginkább a politikai és gazdasági konfliktusok, valamint a járványos betegségek.

Jeni Klugman, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) egyik vezető munkatársa szerint 59-ről 70 évre nőtt az emberiség átlagéletkora, 55 százalékról 70 százalékra az általános iskolát végzettek száma, és kétszeresére, több mint tízezer dollárra az éves átlagjövedelem. Szerinte a szegény országok közül több nagy fejlődést produkált az eltelt évtizedekben, habár továbbra is sokan vannak olyanok, amelyek főleg az emberi egészség tekintetében súlyos helyzetben vannak még mindig. "A globális gazdasági válság ezekben az országokban kiváltképp sokkszerű volt, különösen a munkanélküliség drámai növekedése miatt"- mondta Klugman.

Magyarország hanyaik helyen áll?

A 2009-es listán Magyarország a 43., Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyforma eredménnyel szerepelt. A közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előzte meg. Az idei eredményekről egyelőre nem érkezett jelentés, mert a teljes listát még nem tették közé. Egy másik, korábbi lista szerint Magyarország a 33. legjobb hely a világon.

Top 20 ország:

1. Norway Norvégia
2. Ausztrália
3. Izland
4. Kanada
5.  Írország
6. Hollandia
7. Svédország
8. Franciaország
9. Svájc
10. Japán
11. Luxemburg
12. Finnország
13. Egyesült Államok
14. Ausztria
15. Spanyolország
16. Dánia
17. Belgium
18. Olaszország
19. Liechtenstein
20. Új-Zéland
21. Egyesült Királyság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!