Nagyvilág

2010.11.09. 17:00

Nem érti Moszkva, mi baja az USA-nak a mágnással és az orosz Frank Sinatrával

<p>Az orosz külügyminiszter keddi bejelentése szerint levélben kért magyarázatot az Egyesült Államoktól, hogy miért nem hajlandók vízumot adni az egyik leggazdagabb orosznak, Oleg Deripaszkának, és az orosz Frank Sinatrának nevezett Joszip Kobzonnak.</p>

Szergej Lavrov szerint már többször szóba hozta az ügyet Washington felé, de még nem kapott meggyőző indoklást.

A fémiparban vagyont szerző Deripaszka vízumkérelmét az elmúlt öt évben mindannyiszor megtagadta az Egyesült Államok. A Wall Street Journal szerint azért, mert az egyik leggazdagabb oroszt maffiakapcsolatokkal gyanúsítják, amit Deripaszka tagad. Hasonló okból nem kap beutazási engedélyt 1995 óta Kobzon, a szovjet idők élvonalbeli táncdalénekese, aki jelenleg parlamenti képviselő.

"Mindmáig nem adtak elfogadható magyarázatot arra Washingtonban, hogy miért tagadják meg a vízumukat"- idézte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert az Interfax orosz hírügynökség. Lavrov "Oroszország egyik legkiemelkedőbb üzletemberének" nevezte Deripaszkát, akinek "cégei az orosz és a nemzetközi gazdaság egyik motorját jelentik, ezért az amerikai útja mindkét ország hasznára válna.

A Forbes amerikai magazin szerint Deripaszka hatalmas veszteséget szenvedett a világgazdasági válság következtében, és holding cége jelenleg több milliárd dolláros adósságok terhét nyögi. A 63 éves Joszip Kobzon, aki 1966-ban a budapesti táncdalfesztiválon is fellépett, az amerikai hatóságok szerint drogcsempészésből, fegyverkereskedelemből és az orosz maffiával való kapcsolatai révén szerezte vagyonát.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!